FB Promo
Alegeri Republica Moldova | Aproape 3 milioane de alegatori sunt chemati sa voteze Parlamentul, intr-o tara divizata intre Europa si influenta Rusiei | Prezenta la vot in timp real
Vizite: 3185
24 februarie 2019
Alegeri Republica Moldova | Aproape 3 milioane de alegatori sunt chemati sa voteze Parlamentul, intr-o tara divizata intre Europa si influenta Rusiei | Prezenta la vot in timp real
Alegeri Republica Moldova | Aproape 3 milioane de alegatori sunt chemati sa voteze Parlamentul, intr-o tara divizata intre Europa si influenta Rusiei | Prezenta la vot in timp real
Share |

Aproape trei milioane de alegători din Republica Moldova sunt chemați duminică, începând cu ora 07:00, la urne pentru a alege noul parlament de la Chișinău, în cadrul unui scrutin ce are loc simultan cu un referendum privind reducerea numărului de deputați, de la 101 la 61. Liderii opoziției au făcut apel la observatorii străini să monitorizeze strict procesul pentru a bloca fraudarea scrutinului, avertizând asupra turismului electoral, relateaza HotNews.

Vedeți aici prezența la vot în timp real:

;

În total au fost deschise 2.121 de secții de vot pe teritoriul Republicii Moldova și 123 de secții de vot în afara granițelor. Rata de participare raportată de comisia electoraă este de 1.8%, potrivit Unimedia.

Până acum au votat premierul Pavel Filip și președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. ”Personal am votat pentru a pune temelia Unirii”, a spus Chirtoacă.

La actualul scrutin concurează 14 partide politice și un bloc electoral. Pentru a accede în parlament, partidele trebuie să depășească pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale - 8%.

Conform sondajelor, Partidul Socialiștilor al președintelui prorus Igor Dodon este creditat cu cele mai multe voturi, fiind urmat de blocul electoral de centru-dreapta ACUM (format din Partidul Acțiune și Solidaritate - PAS și Partidul Platforma Dreptate și Adevăr - PPDA), de Partidul Democrat, aflat la guvernare, și Partidul Șor, al controversatului primar al Orheiului, Ilan Șor.

Rusia va face totul pentru ca la Chișinău să se instaureze la putere partida pro-rusă, iar o eventuală nouă coaliție pro-occidentală, va fi subminată, contracarată și distrusă de Rusia prin stimularea violențelor la Chișinău, a avertizat analistul politic basarabean Dan Nicu.

Observatorii se așteaptă la un nivel de absenteism crescut din cauza încrederii scăzute a cetățenilor în instituțiile statului și a degradării standardelor democratice. Potrivit observatorilor locali, invalidarea în iunie 2018 a alegerilor locale din municipiul Chișinău, lipsa de independență a justiției și neregulile constatate la constituirea circumscripțiilor uninominale au generat un înalt grad de neîncredere în rândul opoziției și populației cu privire la corectitudinea alegerilor parlamentare de duminică, scrie Agerpres.

Un număr de 2.143 de secții de votare vor fi deschise duminică în 51 de circumscripții, dintre care 47 pentru rezidenții din Transnistria (situate pe teritoriul controlat de Chișinău) și 125 în străinătate. În Italia vor fi deschise 29 de secții de votare, în România - 12, în SUA - 12, în Federația Rusă - 11, în Franța - 7, în Portugalia - 5, în Spania - 5, în Marea Britanie și Irlanda de Nord - 4, în Ucraina - 3, în Canada - 3, în Turcia - 3, în Israel - 2, în Belgia - 2, în Cehia - 2, în Belarus - 2, în Germania - 2, în Grecia - 1, în Republica Irlanda - 2 și câte o secție de vot în China, Letonia, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Elveția, Olanda, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite, Norvegia.

Totodată, Ministerul de Externe moldovean a anunțat că numărul buletinelor de vot distribuite în diasporă va fi de 2,5 milioane.

Birourile de votare se vor închide la ora 21:00.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt de vot, în care deputații sunt aleși concomitent în cadrul unei singure circumscripții naționale și în 51 de circumscripții uninominale. Mai exact, 50 dintre aceștia vor accede în legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să fie împărțite în funcție de procentele obținute de fiecare formațiune care va trece pragul electoral, iar alți 51 vor fi aleși în circumscripțiile uninominale.

O altă noutate a actualului scrutin parlamentar este că se va putea face campanie electorală chiar și în ziua votului. Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi monitorizate de peste 4.000 de observatori naționali și internaționali.

Comisia Electorală Centrală va avea duminică patru briefing-uri pentru a prezenta informații despre alegerile parlamentare și referendumul consultativ. Aplicația va fi accesibilă pe pagina de internet a instituției, www.cec.md, însă din motive de securitate, linkul către aceasta va fi activ abia în dimineața zilei alegerilor.

Peste 8.000 de polițiști vor fi mobilizați în ziua alegerilor pentru a supraveghea ordinea publică.

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.