FB Promo
A murit Kofi Annan, fost șef al ONU și laureat al premiului Nobel pentru pace
Vizite: 1240
18 august 2018
A murit Kofi Annan, fost șef al ONU și laureat al premiului Nobel pentru pace
A murit Kofi Annan, fost șef al ONU și laureat al premiului Nobel pentru pace
Share |

Kofi Annan, fost secretar general al ONU și laureat al premiului Nobel pentru pace, a murit, a anunțat sâmbătă fundația care îi poartă numele, potrivit Reuters, relateaza HotNews.

Născut în Ghana, pe 8 April 1938, a fost primul oficial ONU care a avansat în ierarhia organizației până la funcția de secretar general, adaugă sursa citată. Era căsătorit și avea trei copii.

„Astăzi deplângem moartea unui om minunat, un lider și un vizionar: fostul secretar general al ONU, Kofi Annan. O viață trăită bine. O viață care merită celebrată”, a transmis, pe Twitter, agenția pentru imigrație a ONU.

A studiat la Universitatea de Știință și Tehnologie din Kumasi și a făcut studii de economie în cadrul Colegiului Macalester din SUA, în 1961. De asemenea, în perioada 1961-1962, a urmat studii de economie la Institutul universitar de înalte studii internaționale din Geneva. A obținut un masterat în management în cadrul Massachusetts Institute of Technology (1971-1972), reamintește Agerpres. 

S-a alăturat în 1962 Organizației Națiunilor Unite ca ofițer pentru chestiuni administrative și buget în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății la Geneva. A lucrat apoi la Addis Ababa în cadrul Comisiei Economice pentru Africa, a Forței de urgență a ONU în Ismailia (UNEF II), la Geneva în cadrul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați și în câteva poziții cu statut special la New York în cadrul unor departamente care vizau resursele umane (1987-1990), buget și finanțe (1990-1992) și menținere a păcii (martie 1992 - decembrie 1996), potrivit https://www.nobelprize.org.

Înainte de a fi ales secretar general al ONU a fost numit în funcția de subsecretar general pentru menținerea păcii. Din această funcție a contribuit în 1990 la repatrierea din Irak a peste 900 de angajați ai unor organizații și companii internaționale și a altor cetățeni non-irakieni.

A fost reprezentant special al secretarului general al ONU pentru fosta Iugoslavie (noiembrie 1995- martie 1996).

În perioada ianuarie 1997-decembrie 2006 a fost cel de-al șaptelea secretar general al ONU. Unul dintre obiectivele sale majore în calitate de secretar general al ONU a fost implementarea unui program amplu de reformă al Națiunilor Unite prin care a încercat să revitalizeze organizația și să facă sistemul ONU mai eficient. A fost un susținător constant al drepturilor omului, al statului de drept, al Africii, încercând totodată să aducă organizația mai aproape de publicul larg, de sectorul privat și de alți parteneri internaționali, indică http://www.kofiannanfoundation.org.

În 1998 a ajutat la tranziția către o guvernare civilă în Nigeria și a vizitat Irakul pentru a debloca impasul diplomatic între regimul de la Bagdad și Consiliul de Securitate al ONU privind inspecțiile ONU în materie de armament și alte chestiuni conexe vizate de rezoluțiile ONU.

Inițiativa Compactă Globală, lansată în 1999, a devenit unul dintre instrumentele cele mai solide pentru promovarea responsabilității sociale corporative.

Se implică în 1999 la rezolvarea diferendului dintre Libia și Consiliul de Securitate și cere totodată implicarea unui răspuns internațional față de violențele din Timorul de Est.

Kofi Annan se implică în 2000 în demersurile pentru retragerea Israelului din Liban și în 2006 contribuie la încetarea ostilităților între Israel și Hezbollah.

În aprilie 2000, a emis un raport privind rolul Națiunilor Unite în secolul 21, subliniind necesitatea unui set de acțiuni pentru reducerea sărăciei și inegalității sociale, pentru îmbunătățirea educației, eliminarea HIV/SIDA, protecția mediului și protejarea oamenilor de diferitele forme de violență. Acest raport a stat la baza Declarației Mileniului adoptată de liderii statelor membre ONU care au luat parte la summitul ONU din luna septembrie a aceluiași an, indică https://www.nobelprize.org.

Din momentul escaladării violențelor în septembrie 2000 între palestinieni și israelieni, Kofi Annan s-a implicat încurajând ambele tabere să rezolve disputele prin negocieri de pace având la bază rezoluțiile Consiliului de Securitate precum și principiul ''pământ pentru pace'', potrivit aceleiași surse.

În 2005 a cerut statelor membre înființarea a două noi organisme interguvernamentale: Comisia de construcție a păcii și Consiliul pentru drepturile Omului.

A mediat în 2006 disputa dintre Camerun și Nigeria privind peninsula Bakassi.

Annan a jucat un rol proeminent în crearea Fondului Global pentru lupta împotriva HIV/SIDA, a tuberculozei și a malariei, în adoptarea primei strategii a ONU pentru combaterea terorismului și în ce privește acceptarea de către statele membre a responsabilității de a proteja oamenii față de genocid, crime de război și crime împotriva umanității.

În 2007 a lansat Fundația Kofi Annan cu rolul de a mobiliza lideri din diferite sectoare de activitate pentru a furniza management de calitate în slujba societății. În 2013 pune bazele Comisiei Africa de Vest privind drogurile, o modalitate de răspuns la adresa traficului de stupefiante și impactul acestuia asupra securității, guvernării și sănătății publice, conform http://www.kofiannanfoundation.org.

Pentru demersurile sale în slujba protecției drepturilor omului și pentru revitalizarea ONU a primit la 10 decembrie 2001 la Oslo premiul Nobel pentru Pace.

În 2012 a fost publicată cartea sa de memorii ''Interventions: A Life in War and Peace''. Este rector al Universității din Ghana și membru onorific al altor universități din întreaga lume. Este căsătorit cu Nane și au împreună trei copii, potrivit site-ului oficial al Fundației Kofi Annan.

Annan, de naționalitate ghaneză, a decedat într-un spital din Berna, Elveția, în primele ore zle zilei de sâmbătă, potrivit unor apropiați ai acestuia.

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.