Parlamentul European cere Comisiei Europene sa instituie imediat un mecanism prin care statele membre UE care incalca valorile fundamentale ale Uniunii Europene, cum este statul de drept, sa se aleaga cu sanctiuni inclusiv de ingheare a fondurilor comunitare, relateaza HotNews.
Solicitarea apare intr-o rezolutie adoptata joi, la Strasbourg, de plenul Parlamentului European, cu cu 312 de voturi la 244 si 27 de abtineri.
Potrivit PE, aceasta rezolutie analizeaza respectarea drepturilor fundamentale in UE in 2012. In acel an, in Romania, majoritatea parlamentara USL de atunci l-a suspendat din functie pe presedintele Traian Basescu, intr-o procedura rapida in care a restrans si atributiile Curtii Constitutionale. In cele din urma, Basescu a fost repus in functie, prin nevalidarea referendului de demitere, in urma neindeplinirii pragului de prezenta la vot de jumatate plus unul.
De asemenea, la solicitarea imperativa a Comisiei Europene, majoritatea parlamentara si Guvernul USL au fost nevoiti sa-si retraga modificarile legislative adoptate atunci in procedura accelerata, inclusiv cele referitoare la Curtea Constitutionala.
Rezolutia adoptata joi de Parlamentul European, sustinuta printr-un raport al eurodeputatului Louis Michel (ALDE, Belgia), contine o serie de cerinte catre Comisia Europeana, in spiritul "criteriilor de la Copenhaga", din anul 1993 privind respectarea valorilor fundamentale europene, cum ar fi statul de drept, pluralismul politic, drepturile minoritatilor de orice fel.
Rezolutia PE subliniaza ca acest "nou mecanism de la Copenhaga" este menit sa monitorizeze conformitatea cu criteriile de la Copenhaga a fiecarui stat membru, cu eficacitate si cu efecte obligatorii.
Mecanismul "ar putea fi activat imediat, pe baza unei decizii a Comisiei, cu implicarea deplina a Parlamentului".