FB Promo
Ce s-a întâmplat în plen în iulie: Croația, Prism, bugetul
Vizite: 2829
8 iulie 2013
Ce s-a întâmplat în plen în iulie: Croația, Prism, bugetul
Ce s-a întâmplat în plen în iulie: Croația, Prism, bugetul
Share |

 A fost o săptămână plină. Croația a aderat la UE, devenind al 28-lea stat membru, iar Lituania a înlocuit Irlanda la președinția Consiliului UE. Parlamentul a aprobat aderarea Letoniei la zona euro, acordul politic privind bugetul pe termen lung și noul Ombudsman European. Pe ordinea de zi au mai fost Ungaria, Bulgaria și Prism. Disidentul cubanez Guillermo Fariñas a primit Premiul Saharov pe care îl câștigase în 2010.

 
Eurodeputații croați și-au ocupat locurile în aula Parlamentului, iar drapelul Croației a fost ridicat alături de celelalte 27 pe 1 iulie, o zi mare pentru Europa și Croația, după cum a spus președintele Martin Schulz. În aceeași zi, Lituania a înlocuit Irlanda la președinția Consiliului UE, promițând stabilitate financiară, creștere economică și locuri de muncă.
 
O altă țară baltică, Letonia, ar trebui să adere la zona euro anul viitor, așa cum a recomandat Parlamentul miercuri, într-o rezoluție.
 
Emily O’Reilly a fost aleasă Ombudsman European miercuri, fiind prima femeie ce deține acest post. Ombudsmanul investighează plângerile cetățenilor legate de administrarea defectuoasă a instituțiilor UE.
 
Câștigătorul din 2010 al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, Guillermo Fariñas, a putut în final veni la Strasbourg pentru a-și lua premiul. Autoritățile cubaneze l-au împiedicat să vină la Parlament acum aproape trei ani.
 
SUA ar trebui să clarifice învinuirile de spionare a UE și a cetățenilor săi, au spus deputații miercuri, cerând grăbirea reformei legislației UE în domeniul protecției datelor.
 
Miercuri, Parlamentul a aprobat rezultatul negocierilor cu Consiliul privind bugetul UE pe termen lung. În aceeași zi, deputații au insistat pentru o taxă pe tranzacțiile financiare.
 
Pe 3 iulie, deputații europeni au aprobat un plan de întârziere a comercializării noilor permise de emisii de CO2 pentru creșterea prețurilor acestora. Rezultatul va fi creșterea investițiilor în tehnologiile verzi ca alternativă la plata permiselor.
 
Membrii comitetelor de conducere din bănci trebuie să răspundă personal pentru greșelile și riscurile asumate în activitatea băncilor lor. Activitățile comerciale riscante ar trebui separate de împrumuturi, au spus deputații miercuri, într-o rezoluție despre reforma sistemului bancar.
 
Autoritățile ungare trebuie să remedieze imediat orice încălcare a valorilor UE, au spus eurodeputații miercuri, într-o dezbatere cu premierul Viktor Orban. Parlamentul a mai dezbătut criza politică din Bulgaria și necesitatea unor noi alegeri în țară.
 
Joi, Parlamentul a adoptat o rezoluție în care își manifestă îngrijorarea legată de situația din Egipt în urma intervenției militare, cerând întoarcerea rapidă la procesul democratic.
Sursa: Europe Direct Timisoara
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.