FB Promo
Agenda digitală | Proiecte de 3 stele ce măresc eficiența sistemelor de asistență medicală și socială
Vizite: 2034
4 iulie 2013
 Agenda digitală | Proiecte de 3 stele ce măresc eficiența sistemelor de asistență medicală și socială
Agenda digitală | Proiecte de 3 stele ce măresc eficiența sistemelor de asistență medicală și socială
Share |

32 de orașe și de regiuni din întreaga Europă au fost recompensate pentru găsirea unor modalități noi de a ajuta persoanele în vârstă. Orașele și regiunile câștigătoare au pus în aplicare soluții tehnologice, sociale sau organizaționale inovatoare pentru a mări eficiența sistemelor de asistență medicală și socială și au primit premii de la doamna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru agenda digitală.

Câștigătorii provin din Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Suedia, Olanda și Marea Britanie. 13 situri de referință au primit câte trei stele, 12 au primit câte două stele și 7 situri au primit câte o stea (a se vedea anexa și catalogul pentru detalii complete).

Parteneriatul de inovare al Comisiei privind îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate cuprinde șase categorii de inovare: aderența la tratament, prevenirea căzăturilor, fragilitatea și malnutriția, asistența integrată, autonomia și mediile adaptate persoanelor vârstnice. Câteva exemple de bune practici:
Andaluzia (Spania) are un sistem electronic integrat de informații privind sănătatea pentru toți cei 8,5 milioane de locuitori ai săi, a optimizat coordonarea structurilor de asistență medicală și socială și a sporit bunăstarea socială a celor aproape 1,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
Scoția a pus în aplicare un instrument pentru previzionarea riscurilor, în contextul inițiativelor privind îngrijirile anticipate, pentru a-și putea atinge până în 2020 obiectivul ca toți cetățenii săi să poată trăi mai mult și mai sănătos, la domiciliu sau într-o instituție de profil. Au rezultat mai puține internări în spital, scurtarea duratei spitalizărilor și economii nete de 190 GBP per pacient.
Regiunea bască din Spania utilizează 14 proiecte TIC pentru a pune în aplicare strategia sa pentru persoanele care suferă de boli cronice. Până în prezent, s-au înregistrat o reducere cu 38 % a spitalizărilor cazurilor complexe și o reducere cu 26 % a numărului urgențelor.
Universitatea din Coimbra, Portugalia, sprijină părțile interesate, care au o abordare holistică, în vederea implementării practicilor inovatoare. S-au înregistrat rezultate pozitive în domeniul îmbătrânirii cognitive, al demenței și al deteriorării vederii, fiind evaluați de specialiști 1 350 de pacienți pe an și creându-se peste 100 de locuri de muncă.

Un exemplu de proiect de 3 stele este website-ul NHS 24 al Guvernului Scoției, ce pune la dispoziția cetățenilor un ghid de autodiagnostic:

http://www.nhs24.com/SelfHelpGuide/DecisionTree/1062/1064/1068/1071/1072?ref=AtoZ#1072

Sursa: Europe Direct Timisoara
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.