FB Promo
Cehii din Banat vin pentru trei zile la Bucuresti !
Vizite: 2425
8 mai 2013
Cehii din Banat vin pentru trei zile la Bucuresti !
Cehii din Banat vin pentru trei zile la Bucuresti !
Share |
Ambasada Cehiei la București împreună cu Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor din România și Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' organizează între 10 și 12 mai 2013, Zilele Cehilor din Banat. 
 
Timp de trei zile, obiceiurile vechi, limba cehă și tradiția vie a minorității cehe stabilite în România la începutul secolului 19, vor fi subiectul principal al evenimentului. În cadrul unui program amplu și divers cu muzică, dans, expoziții, filme documentare și multe alte lucruri interesante, Zilele Cehilor din Banat se vor desfășura în mai multe locuri din București, precum Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti', Centrul Ceh, Biserica Anglicană sau Pasajul Universității. 
 
În Banat, mai există șase sate cu majoritatea locuitorilor de origine cehă, și anume Gârnic, Sf. Elena, Einbental, Ravensca, Bigar, Sumita, cehi trâind și în alte sate din zonă.
 
Cehii din România, numiți în limbajul popular din Banat 'pemi'(cuvânt care derivă din 'boemi' sau 'boemieni' - locuitori ai Boemiei), au fost printre ultimele populații din Banat colonizate de Imperiul Habsburgic. Satele cu populație cehă din sudul Banatului, înconjurate de populație de origine româna și sârbă, constituie un fenomen cultural unic. Datorită așezării lor geografice izolate, limba și obiceiurile cehe s-au conservat perfect, această comunitate reprezentând o valoare culturală și istorică inestimabilă. 
 
Zilele Cehilor din Banat debutează vineri, 10 mai 2013, la Centrul Ceh cu filmele documentare Piemule/ r. Jana Ševcíková si The Wind That Broke the Land / r. Ivo Bystrican, ambele filmate în satele cehești, în perioada comunismului anilor 1981 - 1983, respectiv în 2012. Documentarele arată viața cehilor izolați în satele mici din munții Banatului, două viziuni diferite care ne deschid ușa evoluției, valabilă nu doar pentru cehii din Banat.
 
Evenimentul continuă în zilele următoare cu evenimente muzicale, dans, meșteșugari, mâncare și multă veselie. Sâmbătă și duminică, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, vor avea loc spectacole susținute de ansambluri tradiționale de muzică și demonstrații ale meșteșugarilor și gospodinelor din comunitatea cehă.
 
De asemenea, Biserica Anglicană va găzdui un concert susținut de Corul baptist și orchestra de mandoline din satul Sf. Elena.
 
Nu în ultimul rând, două expoziții de fotografie așteaptă publicul bucureștean.
 
Vernisajul expoziției 'Cehii din Banat' a artistului Pavel Hroch va avea loc în sala Henry Stahl, inaugurată cu această ocazie la Muzeul Satului. Expoziția va fi însoțită de muzică tradițională, iar vizitatorii vor avea ocazia să vadă costume tradiționale din câteva sate cehești. 
 
În Pasajul Universitate va avea loc vernisajul expoziției de fotografie 'Oamenii și peisajul' al fotografului Ivo Dokoupil. Vernisajul va fi urmat de o defilare a minorității cehe cântând în costume tradiționale prin Centrul Vechi până la restarantul La Historia, unde se încheie ziua de sâmbătă în aceeași atmosferă cu muzică și dans. 
 
'Cehii din Banat sunt muncitori harnici, care știu să se și distreze frumos. Ei iubesc România, țara lor, dar și țara strămoșilor lor, Cehia. Minoritatea cehă din Banat reprezintă un liant important între țările noastre', a declarat domnul ambasador al Republicii Cehe la București , Jirí Šitler. 
 

Președintele filialei din Gârnic a Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România, Josef Bouda, adaugă: 'Abia așteptăm să venim la București să arătăm cultura cehilor din Banat, de care suntem mândri.' 

Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.