FB Promo
Parintii care nu isi trimit copiii la scoala risca amenda sau inchisoarea. Este aceasta o solutie?
Vizite: 2364
13 septembrie 2014
Parintii care nu isi trimit copiii la scoala risca amenda sau inchisoarea. Este aceasta o solutie?
Parintii care nu isi trimit copiii la scoala risca amenda sau inchisoarea. Este aceasta o solutie?
Share |

Ministerul Educaţiei vrea să amendeze părinții dacă nu își trimit copiii la scoală. Inițiativa nu-i nemulțumește doar pe părinți, ci și pe profesori, care văd în această măsură o dublă pedeapsă. De obicei nu ajung la școală tocmai copiii din familiile sărace, care nu au bani de îmbrăcăminte și rechizite pentru copii. Oficialii au în vedere faptul că România are cea mai mare rată a abandonului şcolar din Europa.

Parintii care isi impiedica copiii sa mearga la scoala sau ii retrag risca amenzi sau chiar inchisoare, dupa cum se arata in Noul Cod penal, in vigoare de la 1 februarie. Este aceasta o masura potrivita pentru a incuraja frecventarea cursurilor si pentru a reduce abandonul scolar?

In Romania, invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior, dupa cum se arata in Legea educatiei nationale nr. 1/2011.

Conform acestui act normativ, obligatia de a frecventa invatamantul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecventa, inceteaza la varsta de 18 ani. In scopul realizarii finalitatilor educatiei si a formarii profesionale prin sistemul national de invatamant, invatamantul de stat este generalizat si gratuit.

Avand in vederea obligativitatea invatamantului, Noul Cod penal, in vigoare de la 1 februarie 2014, a introdus si pedepse pentru parintii care isi retrag copiii de la scoala sau ii impiedica pe acestia sa frecventeze cursurile scolare. Mai precis, "impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu" reprezinta acum o infractiune, fiind introdusa la capitolul "Infractiuni contra familiei" din Partea Speciala a NCP si pedepsita conform reglementarilor penale.

"Parintele sau persoana careia i-a fost incredintat, potrivit legii, un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda", se precizeaza in noul Cod penal

 

Sursa: Avocat.net

Autor: AN
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.