FB Promo
Concert Bach de excepție interpretat de orchestra internațională și corul proiectului Oratorium, ediția a II-a
Vizite: 3970
23 iulie 2010
Concert Bach de excepție interpretat de orchestra internațională și corul proiectului Oratorium, ediția a II-a
Concert Bach de excepție interpretat de orchestra internațională și corul proiectului Oratorium, ediția a II-a
Share |
Concert Bach de excepție interpretat de orchestra internațională și corul proiectului Oratorium, ediția a II-a
 
Timișoara, Filarmonica Banatul
Sâmbătă, 24 iulie, ora 18.00
 
 
Fundația Jubilate organizează pentru timișoreni un eveniment cultural de anvergură ca parte a proiectului Oratorium.
 
La finalul unui curs de măiestrie pentru cor și orchestră desfășurat la Cluj, la care au participat peste 60 de muzicieni români și din străinătate, orchestra internațională și corul proiectului Oratorium susțin trei concerte în trei centre culturale importante ale țării noastre – Cluj (23 iulie), Timișoara (24 iulie) și București (25 iulie).
 
Concertul adresat timișorenilor cuprinde lucrări ale compozitorului J.S. Bach, care, prin muzică și interpretare remarcabilă, îi introduce pe ascultători în lumea muzicală și spirituală creștină a secolului al XVIII-lea.
 
Sub bagheta maestrului Delta David Gier, dirijor, New York Philharmonic's Young People's Concerts și director muzical la South Dakota Symphony, vor concerta: violonistul ceh David Danel din Filarmonica din Praga, trompetistul David Gauger, fost prim-trompetist la Hong Kong Symphony și Tulsa Symphony, tenorul Ruben Mureșan și maestrul de cor Kenneth Tucker, care este unul din organizatorii proiectului Oratorium.
 
Program
Filarmonica Banatul
Sâmbătă, 24 iulie, ora 18.00
 
Soliști:
Georgeta Stoleriu – sopran
Gabriela Hazarian – mezzo-sopran
Ruben Mureșan – tenor
Ion Dimieru - bas
 
Dirijor: Delta David Gier (SUA)
Maestru de cor: Kenneth Tucker
 
Suita a III-a pentru orchestră, BWV 1068, din care face parte faimoasa „Arie pe coarda sol”, poate cea mai cunoscută și iubită piesă instrumentală compusă de Bach.
Motetul „Fürchte dich nicht”, BWV 228 și Motetul „Komm, Jesu, komm”, BWV 229, două lucrări scurte, intrepretate de orchestră și cor dublu.
Magnificat în Re major, BWV 243, o culme componistică inspirată din cântarea Mariei; lucrarea încheie programul într-o atmosferă sărbătorească reunind corul, orchestra și soliștii.
Se va proiecta traducerea textelor din lucrările vocale.
Biletele se pot achiziționa la casa bilete a Filarmonicii Banatul înainte de începerea concertului. Un bilet costă 20 de lei.
 
Despre artiști
 
David Gierreprezintă „o voce dinamică” pe scena muzicii americane. Începând cu stagiunea 2004-2005, acesta ocupă postul de dirijor - Director muzical al Orchestrei Simfonice din South Dakota, iar din stagiunea 2007-2008, David este dirijorul seriilor complete „Young People's Concerts” ale Filarmonicii din New York. David Gier a obținut un Master în dirijat la Universitatea din Michigan, sub îndrumarea lui Gustav Meier. Gier a studiat cu Leonard Bernstein, Kurt Masur, Erich Leinsdorf și Seiji Ozawa, fiind invitat mai târziu de către Riccardo Muti să petreacă un an de ucenicie la Orchestra din Filadelfia. Colaborează frecvent cu Metropolitan Opera, precum și cu multe orchestre americane și europene.
 
David Daneleste membru al Filarmonicii din Praga și lector adjunct la Universitatea Ostrava. A câștigat numeroase premii internaționale, iar interesul său înflăcărat pentru muzica lui Bach, dar și pentru muzica contemporană, în mod special Martinu, au dus la crearea unor ansambluri, înregistrări și festivaluri. A fost concert-maestru la Bilbao Philharmonia (2001) și la Berg Chamber Orchestra în Praga, cântând frecvent în premieră lucrări ale compozitorilor cehi contemporani.
 
În anul 1994, David Gauger II s-a alăturat Institutului Moody din Chicago, unde este în prezent Artist/Profesor de Muzică Sacră și Coordonator al Departamentului de interpretare instrumentală. A ocupat postul de  prim trompetist la orchestrele Filarmonicilor din Hong Kong și Tulsa. Colaborările lui frecvente cu Chicago Symphony Orchestra au inclus concerte la Carnegie Hall și în importante săli de concerte din Europa.
 
Personalitate complexă și pedagog de renume internațional, soprana Georgeta Stoleriuapare în Proiectul Oratorium 2010 în ipostaza de artist muzician interpret. Repertoriul domniei sale impresionează prin diversitatea stilistică și a genurilor abordate, de la literatura vocal-simfonică la miniaturile ce aparțin lucrărilor Evului Mediu, Renașterii europene, Barocului, literaturii clasice, romantice și, nu în ultimul rând, ale secolului al XX-lea.

Mezzosoprana Gabriela Hazarian este solistă a Operei din Brașov. Sub îndrumarea regizorului Cristian Mihăilescu a debutat în numeroase roluri: Carmen, Romeo, Cenușăreasa, Zerlina, Maddalena, Rosina, Cherubino, etc., fiind invitată la numeroase festivaluri naționale și internaționale: Salzburg , Zürich, Brașov, Craiova, Constanța. Laureată a Concursurilor Naționale „G. Dima”, „M. Jora” și „I. Perlea,” a facut înregistrări cu Orchestra Simfonică Ciudad de ElcheSpania și cu Radiodifuziunea București cu spectacole de operă, arii, lieduri și muzică vocal-simfonică.< /span>
 
Melomanii români l-au cunoscut inițial pe Ruben Mureșanca bariton, dar odată cu trecerea timpului și cu studiile aprofundate de canto, vocea lui s-a stabilizat în ambitusul de tenor. Deținător al unei voci expresive, de calitate, stăpânește o tehnică deosebită forjată alături de reputați maeștri precum Georgeta Stoleriu, Donna Roll, James McKinney. Este deseori invitat să colaboreze ca solist de către filarmonicile din România, în mod special cu Filarmonica „George Enescu” și Orchestrele Radio din București. 
 
Solist al Operei Naționale din București, baritonul Ion Dimieru este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București. În repertoriul său de operă, printre numeroase roluri jucate, se numără și Figaro, Masetto, Papageno, Guglielmo. În anul 2007 și-a îndreptat atenția și înspre muzica barocă, participând la doua proiecte: Pyram si Thysbe (M. de Monteclair) în cadrul Studioului experimental al ONB și Codex Caioni, cu ansamblul „Baroque nomade” condus de Jean Cristoph Frisch.
 
Absolvent al Conservatory of Music – University of Missouri și al Conservatoire Royale de Musique din Bruxelles, Kenneth Tuckera venit în România, împreună cu familia sa, în anul 1992. Activitatea sa ca dirijor și solist - atât ca pianist cât și ca organist - l-a dus în multe orașe din România, dar și de peste hotare (America, Belgia, Olanda, Suedia, Franța, Austria, Moldova, Anglia, Ucraina).
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.