FB Promo
Cele mai periclitate 7 situri si monumente din Europa
Vizite: 2731
30 martie 2016
Cele mai periclitate 7 situri si monumente din Europa
Cele mai periclitate 7 situri si monumente din Europa
Share |

Situl arheologic de la Ererouyk și satul Ani Pemza din Armenia, Fortăreața maritimă Patarei din Tallinn – Estonia, Aeroportul Malmi-Helsinki din Finlanda, Podul turnant Colbert din Dieppe – Franța, așezările din Chios – Grecia, Mănăstirea St. Anton de Padova din Extremadura – Spain, și străvechea cetate Hasankeyf și împrejurimile sale, din Turcia, au primit nefericita nominalizare pentru cele mai periclitate șapte valori din Patrimoniul Europei în anul 2016. Citește mai mult despre aceste situri și monumente

Aceste situri importante pentru patrimoniul cultural european sunt în mare pericol, fie din cauza lipsei de resurse sau de expertiză, fie din cauza neglijenței sau a planificării inadecvate. Anunțul privind nominalizarea a fost făcut de Europa Nostra, o rețea europeană de patrimoniu cultural susținută de Europa creativă, și Institutul Băncii Europene de Investiții (EIBI) în timpul unui eveniment public ce a avut loc la Ateneo Veneto din Veneția, Italia.

Cele mai periclitate 7 situri în 2016 au fost selectate de către consiliul Europa Nostra dintre cele 14 situri aflate pe lista scurtă, alcătuită de un grup de specialiști în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, managementul proiectelor și finanțe. Nominalizările au fost depuse de către societatea civilă sau de organisme publice din întreaga Europă.

In plus, Europa Nostra și EIBI, în urma recomandărilor făcute din partea unui grup internațional de specialiști, a decis să evidențieze un sit pus în pericol și care este cea mai mare importanță pentru patrimoniul european și întreaga lume: laguna Veneției, Italia.

Europa Nostra și EIBI, împreună cu alți parteneri și părți interesate, vor vizita cele 7 situri selectate, cu scopul de a oferi consultanță tehnică, să identifice posibile surse de finanțare și să mobilizeze un sprijin larg pentru aceste proiecte.

Programul ”Celor mai periclitate 7 situri” a fost lansat în ianuarie 2013, de către Europa Nostra, cu EIBI în calitate de partener fondator și Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare în calitate de partener asociat. Acesta servește drept catalizator pentru proiecte și pentru promovarea “puterii exemplului”, fiind sprijinit de programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

În 2013, Roșia Montană a fost nominalizată pe lista celor 7 monumente aflate în pericol, iar în 2014, țara noastră a figurat din nou pe listă. De data aceasta, cu bisericile din lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei.

Link-uri utile:

The 7 Most Endangered Heritage Sites in Europe 2016

Lista 2013

Lista 2014

Website-ul oficial 7 Most Endangered

Sursa: Europe Direct Timisoara

Autor: MC
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.