Elevii de clasa a VIII-a au susținut astăzi prima probă de la simularea Evaluării Naționale, la Limba și literatura română. Doina populară și analiza unui fragment dintr-un articol de presă au fost cele două subiecte pe care aceștia le-au avut de rezolvat la proba scrisă la Limba și literatura română, relateaza Digi24.
Elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat două subiecte cu mai multe cerințe, notate în total cu 78 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu. Alte 12 puncte au fost acordate pentru redactarea întregii lucrări, respectiv pentru unitatea compoziției, coerența textului, registrul de comunicare, stilul și vocabularul adecvate conținutului, ortografie, punctaje, vizibilitate și așezarea corectă a textului în pagină.
La primul subiect, notat în total cu 42 de puncte, elevii au primit un fragment din doina populară "Foaie verde fir mohor", legat de care au avut de îndeplinit cinci cerințe: să găsească pentru cuvintele din text "ușor", "seara" și "să umblu" câte un antonim; să explice rolul cratimei în secvența "n-are", să transcrie o comparație și un epitet din textul dat, să menționeze rima și măsura primelor trei versuri ale textului, să prezinte, în 30-50 de cuvinte, semnificația versurilor "Cine n-are dor pe lume/ Să vină seara la mine/ Să vină să-l împrumut/ Că la mine e dor mult".
La al doilea punct al primului subiect, elevii trebuiau să redacteze o compunere din 150-250 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la specie a doinei populare "Foaie verde fir mohor", respectiv să prezinte patru trăsături ale doinei populare, să ilustreze două trăsături ale acesteia valorificând textul dat, să aibă un conținut adecvat cerinței și să respecte precizarea privind numărul de cuvinte.
La subiectul al doilea, notat cu 36 de puncte, elevii au primit un text dintr-un articol publicat în presă, cu titul "Cum se păstrează printre vilele din comuna bistrițeană Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sânziene".