Românii ar putea plăti o nouă taxă în factura la energie electrică. Producătorii de energie din biomasă și biogaz cer Guvernului aprobarea unei subvenții, pe modelul certificatelor verzi. Taxa vine în schimbul gunoiului pe care centralele care funcționează cu biomasă îl vor arde ca să producă apă caldă și căldură. Promisiunea este că prețul agentului termic astfel obținut va fi cu 10% mai mic, relateaza Digi24.
Inițiatorii proiectului susțin că sumele plătite de consumatorii, ca subvenție, vor fi mici. În schimb, beneficiile vor fi mari.
Ilias Papagiorgiadis, președinte Asociația Română pentru Biomasă și Biogaz: „Să fie o sumă pe care o va plăti consumatorul final. O sumă mică, de 3 până la 5 lei. Vom reuși să micșorăm factura pentru consumatorul final, cel puțin cu 10-15%. Deci va plăti un pic cetățeanul, dar va avea energie termică mai ieftină”.
De anul viitor, Uniunea Europeană impune ca fiecare fermier, procesator sau supermarket să plătească 80 de lei pentru tona de deșeuri pe care o trimite la groapa de gunoi. Taxa va crește la 120 de lei pe tonă în 2017. Producătorii spun că banii plătiți se vor regăsi în prețurile alimentelor și serviciilor. În schimb, gunoaiele pot fi transformate în peleți pentru a produce energie.
Iulian Horneț, director general producător echipamente: „Pentru că temperatura de ardere este foarte mare, de peste 1250 de grade, adică este o incinerare directă a acestei biomase, de aceea peleții pot fi din tot ce arde: deșeuri menajere, agricole”.
O centrală care folosește deșeuri a fost deja montată într-un bloc din București.
Cele 30 de apartamente de aici plătesc în medie, în fiecare an doar 700 de lei pentru apă caldă și căldură. Spre exemplu în acest bloc, cea mai mare factură pentru apă caldă, afișată în luna august, este de 48,6 lei.
În România, numai lanțurile de hipermarketutri produc 4 milioane de tone de deșeuri anual. Doar pentru acest gunoi, magazinele vor plăti 320 de milioane de lei, anul viitor.