FB Promo
Taxa pe ambalaj provoaca dispute | Producatorii spun ca produsele se vor scumpi cu 30%
Vizite: 971
25 ianuarie 2016
Taxa pe ambalaj provoaca dispute | Producatorii spun ca produsele se vor scumpi cu 30%
Taxa pe ambalaj provoaca dispute | Producatorii spun ca produsele se vor scumpi cu 30%
Share |

Noi dispute între asociațiile de mediu și industria alimentară pe tema colectării ambalajelor. În timp ce producătorii spun că suprataxarea deșeurilor va scumpi mâncarea cu 30%, asociațiile susțin că, de fapt, impozitul este în vigoare de 10 ani, iar problema ar fi că firmele din industrie nu și-au respectat obligațiile, relateaza Digi24.

Reprezentanții organizațiilor de mediu cer intensificarea controalelor în ce privește colectarea deșeurilor și au trimis o scrisoare președintelui și premierului. Susțin că taxarea producătorilor pentru colectare și reciclare nu este nouă, însă aceștia nu au respectat prevederile.

Raul Pop, președintele unui ONG de mediu: „Acea lege nu a fost cu atenție aplicată și inspectată, autoritățile de mediu trebuiau ca în momentul în care a apărut acea lege să facă inspecții și să dea amenzi astfel încât progresiv comportamentul să se schimbe”.

Declarațiile producătorilor trebuie depuse până pe 25 ianuarie.

Fiecare producător de conserve, apă, vin, sucuri sau bere trebuie să raporteze Administrației Fondului pentru Mediu cât a reușit să colecteze și să recicleze din ambalajele sale. Plătesc doi lei pe kilogramul de ambalaj nereciclat dacă nu ating țintele impuse.

Corina Lupu, secretar de stat în Ministerul Mediului: „Pentru sticlă 60%. Pentru plastic 22%, pentru metal 50%”.

În replică, Coaliția pentru Dezvoltarea României cere amânarea termenului de declarare și de plată a contribuției la Fondul pentru mediu, printr-o ordonanță de urgență, pentru cel puțin 3 luni. În caz contrar, industria alimentară ar pierde 700.000 de euro pe zi din cauza blocajului.

Producătorii au anunțat deja că tot clienții sunt cei care vor suporta costurile.

Sorin Minea, președintele Romalimenta: „Eu nu am de unde să aduc bani de acasă. Un borcan de fasole s-ar putea să-și dubleze prețul, o sticlă de apă minerală sigur își va dubla prețul, un kilogram cu mezeluri crește cu 5%”.

Potrivit unui raport Eurostat, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul reciclare a deșeurilor, cu doar 5%.

Sursa: Digi24
Foto: specialarad.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.