FB Promo
Sindicatele refuza salariile propuse de Guvern
Vizite: 913
12 aprilie 2016
Sindicatele refuza salariile propuse de Guvern
Sindicatele refuza salariile propuse de Guvern
Share |

Liderii sindicali din Educație și din Sănătate amenință cu proteste. Ei cer Executivului să retragă proiectul noii legi a salarizării bugetarilor și spun că grilele propuse înseamnă, de fapt, salarii mai mici. Ar urma să piardă bani dascălii, de la debutanți până la cei cu 40 de ani vechime, în timp ce în sănătate majorările salariilor vor fi de doar câțiva lei, acuză sindicaliștii, relateaza Digi24.

Pentru profesorii care abia intră în sistem, cea mai recentă variantă a legii salarizării taie din start orice motivație. Nu numai că salariile rămân mici, dar mai și scad față de cele de acum, spun liderii de sindicat.

„Debutantul cu studii superioare de lungă durată va primi, de exemplu, 1.500 de lei. Are în plată, în momentul de față, 1.590 lei. Stimulăm tinerii să vină spre sistemul de învățământ?”, se întreabă Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”.

În cazul învățătorilor și educatorilor, scăderile ar urma să fie și mai mari, spune Marius Nistor: „Vor primi 1.280 de lei. Este pur și simplu penibil. Salariul minim pe economie este 1.250 lei”.

„Practic, învățătorul debutant o să aibă salariul egal cu un muncitor necalificat, ceea ce este impardonabil. Iar pentru învățătorii cu o vechime peste 40 de ani salariile ar urma să fie diminuate cu aproximativ 30 de la sută”, adaugă Simion Hancescu.

Conform schemei de salarizare propuse, o educatoare sau un învățător la final de carieră ar urma să primească 1.949 de lei, în loc de 2.718 lei în prezent. Unul cu vechime între 25-30 de ani va primi cu 17,5% mai puțin, iar un dascăl cu aproape două decenii la catedră va încasa cel mult 1.692 de lei în loc de 1.949 de lei.

Proiectul prevede și unele creșteri, însă numai pentru profesorii cu studii superioare.

De exemplu, un profesor cu gradul I și cu până la 10 ani experiență va primi 2.152 de lei în loc de 1.981, în timp ce unul cu o vechime între 25-30 de ani va încasa lunar 3.470 de lei în loc de 3.300. În schimb, profesorii cu peste 40 de ani vechime vor primi cu 15 lei mai puțin.

În ciuda promisiunilor Guvernului, proiectul prevede majorări nesemnificate în categoria salariilor mici, spun sindicaliștii.

Conform grilei propuse, un medic primar va încasa până la 4.307 lei, un medic rezident va primi 1.470 lei în primul an, iar o asistentă medicală va încasa 1.900 de lei.

Sindicaliștii spun că Guvernul și Ministerul Muncii nu au ținut cont deloc de cererile lor și amenință cu proteste.

„O asemenea variantă nu poate fi acceptată și este evident că actualul guvern trebuie să-și retragă proiectul de ordonanță pentru că dacă rămâne această formă protestele bat la ușă”, declară Simion Hancescu, liderul FSLI.

Sursa: Digi24
Foto: stiri.tvr.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.