FB Promo
Romanii pot lua credite cu dobanda zero, garantate de stat: 40.000 de lei pt. tineri 16-26 ani, 35.000 pt. varsta 26-55 ani + 20.000 pt. angajati
Vizite: 1274
14 octombrie 2018
Romanii pot lua credite cu dobanda zero, garantate de stat: 40.000 de lei pt. tineri 16-26 ani, 35.000  pt. varsta 26-55 ani + 20.000 pt. angajati
Romanii pot lua credite cu dobanda zero, garantate de stat: 40.000 de lei pt. tineri 16-26 ani, 35.000 pt. varsta 26-55 ani + 20.000 pt. angajati
Share |

Românii pot merge de luni la CEC Bank pentru a accesa un credit fără dobândă, garantat de stat, pentru formare profesională, prin intermediul programului „Investește în tine”, a anunțat joi premierul Viorica Dăncilă.

„Un proiect ajuns la maturitate este «Investește în tine». Vor fi semnate astăzi toate documentele necesare pentru începerea efectivă a acestui program destinat românilor care au nevoie de finanțare pentru o mai bună pregătire profesională (...) Așadar, începând de luni, oamenii pot merge la banca parteneră, respectiv CEC Bank, pentru a accesa acest tip de credite”, a declarat Viorica Dăncilă.

Programul „Investește în tine” este adresat în primul rând tinerilor cu vârsta între 16 și 26 de ani, care pot accesa un credit de până la 40.000 de lei, dar și celor cu vârste în 26 și 55 de ani, care pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dacă persoana care apelează la acest împrumut este salariat, poaet contracta încă 20.000 de lei.

Dobânda acestui program va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de cursuri sau de studii reprezintă perioadă de grație. Premierul a menționat că banii împrumutați pot fi folosiți pentru cheltuieli în educație, sănătate, investiții imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.

Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor credite?

Beneficiarii programului trebuie să îndeplinească mai multe condiții de eligibilitate. Aceștia trebuie să fie persoane fizice cu cetățenie română, cu domiciliul în România. Totodată, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 26 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului trebuie să fie cuprinși în sistemul de învățământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educației sau, după caz, de Ministerul Muncii.

Sunt eligibile și persoane cu vârsta între 26 de ani împliniți și 55 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului, dacă sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educației și, după caz, de Ministerul Muncii. În plus, solcitanții trebuie să prezinte cel puțin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.

Procentul de garantare a creditelor acordate prin program este de 80%, exclusiv dobânzile și comisioanele aferente. Totodată, valoarea maximă a finanțării garantate de stat este de 40.000 lei, în cazul beneficiarilor cu vârste între 16 ani și 26 de ani, respectiv 35.000 lei, pentru beneficiarii cu vârste între 26 ani și 55 ani.

Creditele pot fi suplimentate cu 20.000 de lei, pentru toți beneficiarii dacă sunt angajați sau se angajează pe perioada derulării creditului. Garanția de stat se acordă prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și a Fondului Român de Contragarantare (FRC).

Dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP). Durata maximă de creditare este de 10 ani.

Programul prevede și obligația instituțiilor de credit finanțatoare de a asigura o perioadă de grație cel puțin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordării creditului. Plafonul total al garanțiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei, iar bugetul total al subvențiilor de dobândă și al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul CNSP.

Costul total al creditelor acordate în cadrul programului, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2% pe an (marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului în toate etapele finanțării), comisionul de analiză perceput de finanțatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finanțării și comisionul de gestiune a garanțiilor de stat perceput de FNGCIMM și FRC.

Pentru ce pot fi folosiți banii

Destinația creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind educația, sănătatea, cultura și sportul. Se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale familiei:

a) plata cărților, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate;
b) plata creșelor, grădinițelor, școlilor particulare;
c) plata cursurilor de specializare/calificare;
d) plata cursurilor de pregătire profesională;
e) taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA, etc.;
f) plata chiriei și a utilităților;
g) plata locurilor de cazare în căminele studențești;
h) o parte din construcția sau achiziția unei locuințe;
i) modernizarea sau renovarea unei locuințe;
j) costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale;
k) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări științifice și concursuri;
l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee;
m) costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate;
n) articole sportive;
o) taxa de participare la manifestări științifice și concursuri;
p) achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate.

MFP a publicat actele necesare pentru solicitarea banilor

Recent, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat modelele de documente necesare solicitării creditelor prin programul „Investește în tine”.

Astfel, Ordinul MFP nr. 3.286/2018 stabilește și modelul solicitării de garantare, al adeverinței care dovedește că solicitantul creditului urmează o formă de învățământ sau efectuează cursuri de specializare, al declarației pe propria răspundere privind utilizarea creditului și neaccesarea altui credit în cadrul programului și modelul contractului de garantare. De asemenea, ordinul MFP stabilește și conținutul solicitării de majorare sau modificare a garanției acordate, al actului adițional la Contractul de garantare și al cererii de plată a garanției.
 

Sursa: Adevarul
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.