FB Promo
Romania, codasa la fonduri europene | Firmele romanesti nu au avut acces la finantari | Fondurile europene de pana la 200.000 de euro fara cofinantare proprie
Vizite: 1057
23 decembrie 2015
Romania, codasa la fonduri europene | Firmele romanesti nu au avut acces la finantari | Fondurile europene de pana la 200.000 de euro fara cofinantare proprie
Romania, codasa la fonduri europene | Firmele romanesti nu au avut acces la finantari | Fondurile europene de pana la 200.000 de euro fara cofinantare proprie
Share |

O firma cu doi angajati, cu o cifra de afaceri medie de 47.000 euro anual. Asa arata un portret al companiilor romanesti majoritare potrivit unei analize Wise Finance Solutions, firma de consultanta in accesarea fondurilor europene, studiu in care se mai evidentiaza ca Romania este codasa Europei la absorbtia de fonduri europene si modul extrem de greu de a accesa finantari, relateaza StatUpCafe.ro.

La nivel national, exista 2,6 milioane de firme infiintate din 1990 pana in 2015, dintre care 64% sunt SRL-uri. In medie, un SRL romanesc are un singur asociat, majoritatea fac parte din categoria microintreprinderilor (91,6%), au doi salariati si un capital social mediu de 11.000 euro. Cifra de afaceri medie anuala este de 47.000 euro. Potrivit studiului, cele mai multe societati cu raspundere limitata au sediul social in Bucuresti si in judetul Cluj.

La capitolul “rata de accesare a fondurilor europene”, Romania este pe ultimul loc ca procentaj, pentru intervalul 2007-2014, fata de niveluri de 80 – 90% inregistrate in Ungaria, Polonia sau tarile Baltice, potrivit datelor dintr-un raport KPMG.

Absorbtia fondurilor europene

Din totalul sumelor alocate versus bani primit, Romania inregistreaza o rata de absorbtie de 56%, adica 10,75 miliarde de euro. Vecinii din Bulgaria ating 77%, chiar daca suma efectiva este mai mica, de 5,1 miliarde euro. Alte tari: Cehia – 69% (18,1 mld. euro), Estonia – 87% (3 mld.), Ungaria – 87% (21,7 mld. euro), Letonia – 86% (3,9 mld.), Slovacia – 65% (7,6 mld. euro) si Slovenia – 83% (3,4 miliarde).

Cea mai mare rata de absorbtie o inregistreaza Lituania, cu 88% (6 mld. euro), in timp ce Polonia inregistreaza cea mai mare suma absorbita, de 52,5 miliarde euro, reprezentand o rata de 78%.


3 linii de finantare pentru afacerile mici in 2016. Explicatii de la ministrul fondurilor UE despre cei 200.000 de euro fara bani de acasa si alte finantari europene

​Fondurile europene de pana la 200.000 de euro fara cofinantare proprie si finantarile de pana la 25.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri in domenii creative se numara printre sursele de bani europeni care nu trebuie ratate in anul 2016 de catre micii antreprenori. StartupCafe a stat de vorba cu ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, pentru cateva explicatii despre aceste linii de finantare destinate afacerilor mici.

 

Sursa: Startup Cafe
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.