FB Promo
Petrom intra pe minus dupa 11 ani
Vizite: 1466
19 februarie 2016
Petrom intra pe minus dupa 11 ani
Petrom intra pe minus dupa 11 ani
Share |

Pentru prima dată după privatizarea din 2004, cea mai mare companie din România încheie un an în pierdere. Scăderea prețului la petrol a prăbușit și câștigurile OMV Petrom. Urmările sunt disponibilizarea a 900 de angajați, reducerea investițiilor și scoaterea la vânzare a 32 de zăcăminte de petrol neprofitabile. Urmează desființarea rafinăriei Arpechim și închiderea altor câteva sute de sonde, relateaza Digi24.

După ce acum doi ani anunța cel mai mare profit făcut vreodată de o companie din România - peste 1 miliard de euro - acum, cifrele nu arată deloc bine pentru șefii OMV Petrom.

„Puteți vedea o pierdere de 690 milioane de lei pentru tot anul 2015”, spune Andreas Matje, director financiar Petrom.

Ieftinirea cu 50% a țițeiului a zdruncinat afacerile petroliștilor. Compania a evitat prăbușirea datorită vânzării de gaze naturale și electricitate, dar și cu ajutorul rafinăriei de la Brazi. Câștigul din țițeiul ieftin rafinat a crescut de aproape 5 ori pe baril. Cu toate astea, compania vrea să desființeze cea de-a doua rafinărie pe care o deține, Arpechimul din Pitești, pe care o ține oricum închisă de câțiva ani. În paralel, Petromidia a făcut un profit frumușel din rafinarea țițeiului. Rafinăria kazacilor de la Kazmunaigaz, cea mai mare din tara, a avut un profit de 84 de milioane de lei, pentru prima dată în ultimii 11 ani. Chiar și așa, Petrom spune că o repornire a Arpechim nu ar fi justificată, pentru că ar costa câteva sute de milioane de euro.

„Am redus investițiile cu 38% față de 35 cât ne propusesem în anul anterior. Am început încă două procese: vânzarea unor zăcăminte marginale cum le numim noi, foarte mici și am început și procesul de vânzare a parcului eolian de la Dorobanți”, spune Mariana Gheorghe, director general Petrom.

În total 32 de zăcăminte de petrol vor fi scoase la vânzare. Disponibilizările de personal ar putea continua, spun directorii companiei, după cei 900 de angajați trimiși acasă anul trecut. În plus, alte 400 de sonde considerate costisitoare pentru că nu produc suficient ar putea fi închise și în acest an.

Foto: psnews.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.