FB Promo
Petrol de sist la mana a doua, solutia gasita de companiile americane
Vizite: 1128
20 februarie 2015
Petrol de sist la mana a doua, solutia gasita de companiile americane
Petrol de sist la mana a doua, solutia gasita de companiile americane
Share |

Ieftinirea petrolului din ultima jumătate de an a forțat companiile energetice să improvizeze. În Statele Unite au început să fractureze hidraulic șisturile pe care deja le-au exploatat. Cu alte cuvinte, petroliștii au ajuns să stoarcă pietrele din subteran în căutarea celui mai mic strop de petrol. De când cu ieftinirea petrolului, exploatarea șisturilor nu mai este rentabilă. Însă reciclarea vechilor puțuri încă mai este profitabilă, spre nemulțumirea organizațiilor de mediu, relateaza Digi24.

Tehnica prin care șisturile deja exploatate mai sunt fracturate încă o dată a fost botezată de petroliști "pompează și roagă-te". Pentru că nimeni nu poate garanta că într-un puț vechi mai sunt cantități de petrol și gaze suficient de mari cât să justifice și o a doua fracturare hidraulică. Este însă un risc pe care și-l asumă din ce în ce mai multe companii energetice.

Pentru că săparea unui puț nou de șist costă 8 milioane de dolari, în vreme ce reciclarea vechilor exploatări este de patru ori mai ieftină. Aceasta este diferența dintre pierdere și profit la actualul preț al petrolului, care, deși a crescut ușor în ultimele zile, rămâne la puțin peste 50 de dolari pe baril pe bursa de la New York și puțin sub 60 de dolari pe bursa de la Londra.

La aceste cotații, mai este profitabilă doar fracturarea șisturilor deja exploatate. Americanii apelează la reciclarea zăcămintelor din dorința de a-și menține cât de cât cota de piață în fața saudiților, pe care ieftinirea petrolului nu i-a afectat atât de tare, pentru că zăcămintele lor pot fi exploatate mult mai ușor.

Însă, prin faptul că storc șisturile până la ultima picătură, petroliștii americani mențin ridicată oferta de țiței din piață. Ceea ce înseamnă că ar putea întârzia o revenire a prețurilor la un nivel mai ridicat.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.