FB Promo
O noua restructurare la CFR Marfa
Vizite: 1161
9 februarie 2016
O noua restructurare la CFR Marfa
O noua restructurare la CFR Marfa
Share |

Statul pregătește o nouă restructurare la CFR Marfă, de data aceasta după un plan întocmit de o firmă de consultanță și speră ca în 2017 compania să fie într-o stare suficient de bună astfel încât să fie scoasă din nou la vânzare. Deocamdată, însă, CFR Marfă se luptă să-și achite facturile, relateaza Digi24.

La finalul lunii trecute, compania care administrează infrastructura feroviară i-a blocat conturile pentru o datorie de aproape 450 de milioane de lei.

De asemenea, vânzarea CFR Marfă este cerută tot mai insistent de către Bruxelles, care în urmă cu trei ani a fost de acord cu o curățare a companiei de datorii în valoare de 1,7 miliarde de lei în vederea privatizării.

Acel ok dat de Comisia Europeană nu mai este valabil în acest moment. Am avut solicitări de la Digi Competition despre acea ștergere de datorii, conversie de acțiuni cum a fost de fapt. Ei au considerat că aceasta a fost o formă de ajutor de stat. Ei pun o presiune și mai mare pe continuarea procesului de privatizare”, a explicat ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

Pericolul este ca Bruxelles-ul să ceară ca banii să reapară în bilanțul transportatorului feroviar, ceea ce ar trimite CFR Marfă direct în faliment.

O nouă încercare de a vinde compania de stat ar putea avea loc abia în 2017, între timp, CFR Marfă trebuie restructurată și adusă pe profit, spune ministrul Transporturilor.

La finalul lunii octombrie a anului trecut, transportatorul feroviar de marfă avea o pierdere de aproape 44 de milioane de lei.

Restructurarea ar urma să se facă după un plan întocmit de o firmă de consultanță care va fi aleasă până în vară. Șeful de la Transporturi spune că nu vrea să dea oameni afară, ci să eficientizeze compania.

„Ei vor avea, în principiu, șase luni pentru redactarea și implementarea primelor măsuri de restructurare. După care vor intra într-o fază de maturitate 9-12 luni în care se vor vedea rezultatele acestei restructurări. Estimăm finalul lui 2017, începutul lui 2018, pentru privatizare”, a explicat ministrul Transporturilor.

Între timp, problemele la CFR Marfă se adâncesc. Pentru că nu era la zi cu plata taxei de utilizare a infrastructurii, CFR Infrastructură i-a blocat la finalul lunii trecute conturile.

„Din ăia 450 de milioane de lei, undeva pe la 174 de milioane sunt numai penalități. Ne-au somat să semnăm un contract de eșalonare, să garantăm cu bunuri, terenuri, clădiri și ce mai are CFR Marfă”, a declarat președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

Poprirea a fost deocamdată ridicată, însă compania nu s-ar afla într-o astfel de situație dacă ar reuși să recupereze banii de la firmele de stat pentru care transportă marfă.

„Cel mai grav este că nimeni nu face nimic ca CFR Marfă să-și recupereze, că are și ea la rândul ei 560 și ceva de milioane de recuperat de la diferiți clienți la care statul este acționar 100%, gen CET Govora, CNH”, a subliniat Iulian Măntescu.

CFR Marfă are aproape 6.400 de angajați, și un parc de material rulant care este format din circa 34.000 de vagoane și 900 locomotive.

Sursa: Digi24
Foto: icp.org.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.