FB Promo
Ministrul energiei, despre posibilitatea ca memorandumul semnat de Guvernul Ponta in 2013 cu Rompetrol sa nu mai fie prelungit
Vizite: 915
17 noiembrie 2017
Ministrul energiei, despre posibilitatea ca memorandumul semnat de Guvernul Ponta in 2013 cu Rompetrol sa nu mai fie prelungit
Ministrul energiei, despre posibilitatea ca memorandumul semnat de Guvernul Ponta in 2013 cu Rompetrol sa nu mai fie prelungit
Share |

Decizia ca memorandumul semnat de Guvernul Ponta in 2013 cu Rompetrol sa fie prelungit doar daca KazMunaiGaz va plati datoria istorica a fost luata dupa o discutie recenta intre premierul Mihai Tudose, ministrul energiei, ministrul economiei si ministerul finantelor, a anuntat joi, Toma Petcu, ministrul energiei. "Am considerat ca este bine sa revenim la situatia dinainte de 2014, in care compania sa-si plateasca datoria, asa cum este ea stabilita, pentru a putea sa-si dovedeasca buna credinta", a spus Petcu. Reamintim ca pana in 2014 cand a fost aprobat memorandumul, Rompetrol Group (in prezent KMG International N.V.) avea de platit o datorie catre statul roman de circa 600 milioane dolari. Prin memorandum, statul roman a renuntat la aceasta datorie, in schimbul unor promisiuni de investitii, relateaza HotNews.

In conditiile in care aceste promisiuni nu au fost indeplinite, memorandumul a tot fost prelungit in ultimii trei ani, din sase in sase luni. La sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul Energiei a transmis printr-un comunicat de presa ca premierul Tudose a conditionat prelungirea unui controversat memorandum semnat de Guvernul Ponta in 2013 cu Rompetrol de indeplinirea a doua conditii: sa  isi plateasca datoria istorica si sa astepte solutionarea anchetei DIICOT.

Toma Petcu sustine ca Guvernul a "considerat ca este mai bine sa revenim la situatia dinainte de 2014" deoarece memorandumul "pica" in cazul in care va ajunge in instanta, aceasta in conditiile in care exista anchete la DIICOT si DNA. "Concluzia a fost fara echivoc. Memorandumul prevedere fara echivoc ca, in cazul in care acest dosar va fi trimis in instanta de Parchet, tot memorandumul pica. Consideram ca in aceasta perioada va fi foarte greu pentru noi sa justificam prelungirea unui memorandum mai mult de sfarsitul acestui an, in care sa stabilim unele aspecte, care, daca cumva DIICOT decide trimiterea in instanta in acest dosar, sunt nule de drept", a declarat joi Toma Petcu, cu ocazia audierilor din cadrul comisiei parlamentare de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Acesta a amintit ca dupa preluarea mandatului a mai preluat o data memorandumul. Pe 31 decembrie 2017 expira din nou. "Atunci cand am preluat mandatul, in luna a treia expira memorandumul de intelegere. Am prelungit inca sase luni, pana in luna a noua. Am considerat ca sase luni vor fi suficiente pentru a se finaliza negocierile", a spus Petcu. Ministrul a povestit ca in acest timp a cerut DNA si DIICOT informatii legate de dosarele de acheta. Raspunsurile nu au fost suficient de lamuritoare si de aceea a considerat sa ceara opinia CSAT. Insa, CSAT a raspuns ca nu este de competenta sa deoarece atunci cand a fost aprobat memorandumul nu i s-a cerut opinia.

Toma Petcu a mai spus ca Ministerul Energiei s-a constituit parte civila in dosarul DIICOT. La fel si Ministerul Finantelor s-a constituit parte civila cu suma de 225 milioane de euro.

Acestea sunt raspunsurile pe care ministrul energiei le-a oferit in comisia de ancheta, fiind intrebat de deputatul PNL Lucian Bode ce a vrut sa spuna cand a cerut Rompetrol sa plateasca datoria istorica. Lucian Bode a mai spus ca a observat contradictii intre anuntul Ministerului Energiei si declaratiile reprezentantilor KazMunaiGaz. Acestia au spus ca reprezentantii Guvernului doresc sa finalizeze acordul cu noi si sa implementeze memorandumul. "Am vazut ca reprezentantii Guvernului doresc sa finalizeze acordul cu noi si sa implementeze memorandumul. De asemenea, si-au exprimat opinia ca nu este in beneficiul nimanui sa stam sa mai asteptam. Nici noi nu mai avem rabdare ca aceasta situatie sa mai dureze ani si ani, ci vrem sa fie rezolvata cat mai repede posibil, pentru ca angajamentul luat in ceea ce priveste investitiile noastre aici sa devina realitate", a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al KazMunaiGaz, intr-o conferinta de presa, dupa o intalnire cu reprezentantii Guvernului, cu premierul Tudose si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor.

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.