FB Promo
Lovitura pentru economia Romaniei | Grupul CEZ vrea sa vanda intreaga afacere
Vizite: 557
22 mai 2019
Lovitura pentru economia Romaniei | Grupul CEZ vrea sa vanda intreaga afacere
Lovitura pentru economia Romaniei | Grupul CEZ vrea sa vanda intreaga afacere
Share |

Grupul CEZ vrea să iasă din România. Cehii nu sunt mulțumiți de rezultatele din România și vor să vândă operațiunile. Au mai avut intenții, dar acum exitul pare mai grăbit după apariția unor noi impozite și plafonări în sectorul energetic, relatează Digi 24

Grupul ceh CEZ vrea să-și facă exitul de pe piața românească a energiei. Intenționează să scoată la vânzare întreg bussiness-ul. Potrivit informațiilor din presă, care citează surse oficiale, autoritățile ar fi fost deja informate cu privire la această intenție a companiei cehe, însă compania a refuzat să comenteze informațiile. Ieșirea grupului ceh de pe piața energetică din România ar fi o lovitură puternică pentru economia țării, având în vedere că CEZ este unul dintre cei patru mari furnizori de energie electrică, iar regiunea de sud-vest este dependentă de serviciile companiei.

CEZ nu este la prima încercare. Au mai circulat zvonuri că grupul ceh ar vrea să iasă de pe piața românească. În urmă cu mai mulți ani, CEZ și-a scos la vânzare parcul eolian, cel mai mare de pe uscat din Europa, însă fără succes. Acum, compania intenționează să renunțe la întreg bussines-ul, atât cel de distribuție și furnizare, concentrat în Oltenia, cât și cel de producție de energie, concentrat în Dobrogea.

Deocamdată, oficialii CEZ nu au dorit să comenteze dacă pleacă sau nu din România. Dar de această dată ar exista câteva explicații pentru care cehii ar scoate la vânzare toată afacerea de pe piața românească. Investitorii din țară sunt nemulțumiți de desele schimbări din legislație, mai ales în ceea ce privește nivelul destul de redus al ratei reglementate a profitului pentru distribuție. Acest lucru a culminat și cu introducerea Ordonanței 114, care impune o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie. În plus, se pare că acționarul majoritar, statul ceh, ar dori ca CEZ să folosească resursele sale financiare pentru a construi noi reactoare nucleare acasă.

Potrivit informațiilor din presă, autoritățile din România ar fi fost deja informate cu privire la intențiile companiei cehe. În plus, săptămâna aceasta ar urma să sosească la București un oficial de la Praga pentru a discuta detalii pe marginea acestui subiect. Însă, un anunț oficial ar putea fi făcut abia luna viitoare, când are loc la Praga o ședință a board-ului companiei cehe.

CEZ ar putea proceda și în România la fel ca în Bulgaria. Anul trecut cehii au scos la vânzare distribuția, către compania locală Inercom, tranzacție evaluată la aproape 400 milioane de euro, însă procesul nu este încă finalizat.

În România, grupul CEZ este reprezentat prin nouă companii. Prin compania de distribuție din Oltenia, cumpărată de la statul român în 2004, CEZ asigură alimentarea cu energie electrică pentru șapte județe. Grupul ceh este astfel principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de consumatori.

Sursa: Digi 24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.