FB Promo
Guvernul a adoptat OUG | Ridesharing-ul intra in legalitate
Vizite: 640
26 iunie 2019
Guvernul a adoptat OUG | Ridesharing-ul intra in legalitate
Guvernul a adoptat OUG | Ridesharing-ul intra in legalitate
Share |

Ridesharing-ul intră de astăzi în legalitate. Guvernul a adoptat Ordonanță de Urgență care reglementează activitățile de pe platformele de tip ridesharing. Săptămâna trecută sute de taximetriști au protestat din nou împotriva platformelor Uber, Bolt și Clever, relateaza Digi 24.

Viorica Dăncilă - premierul României: Astăzi adoptăm proiectul de act normativ privind reglementarea serviciilor alternative de transport de persoane prin intermediul unor aplicații digitale, un proiect pe care l-am discutat săptămâna trecută în prima lectură. Vom stabili o formulă Care să asigure transportul pasagerilor în condiții de siguranță, care să încurajeze concurența, astfel încât cetățenii să poată opta pentru serivcii de cât mai bună calitate.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, marți, că românii au acum posibilitatea de a decide cu cine vor să călătorească, cele două domenii de transport fiind capabile să concureze în termeni de egali. Acesta a adăugat că ”s-au obținut toate avizele în timp record pentru un proiect de asemenea anvergură. Azi (marți, n.r.) am obținut și avizul CES-ului iar acest lucru ne-a permis să-l ridicăm pe ordinea de zi”, informează Mediafax.

Răzvan Cuc a explicat că ”Ordonanța de Urgență are în vedere definirea activităților de transport alternativ, a modului de efectuare a acestuia și a tuturor actorilor implicați, modalitatea de reglementare a platformelor digitale și a tuturor operatorilor de transport alternativ, modalitatea de fiscalizare a veniturilor obținute în urma acestor activități, atât de conducătorii auto cât și de operatori, cât și stabilirea obligațiilor ce trebuie stabilite de platforme sau de conducătorii auto”.

Platformele de ridesharing nu erau reglementate de 5 ani, proiectul de ordonanță a reușit să îl reglementeze în două luni, a declarat ministrul, adăugând că a respectat ”îndeaproape procedura de transparență”.

PNL și USR au contestat în permanență urgența acestui proiect legislativ iar Răzvan Cuc le-a replicat acestora că ”se subînțelegea de la sine că acest proiect era de urgență. Era nevoie să reglementăm din toate punctele de vedere aceste platforme. (...) Ei au avut proiectul în Parlament 6 luni de zile și nu au fost în stare să facă nimic”.

Taximetriștii au afirmat în timpul protestelor că ei au un tarif fix, iar cei de la Uber, Clever și Bolt au tarife ”dinamice”.

”Este vorba de un preț alternativ. Piața va stabili prețul”, spune însă Cuc. Acesta a mai explicat că, dacă nu sunt de acord cu prețul firmelor de ridesharing, clienții au posibilitatea de a alege să călătorească sau nu cu acestea, iar acest lucru va influența într-un fel sau altfel prețul.

”Acum concurența este liberă. Românii vor decide cu cine vor să meargă în București și nu numai. (...) Nu mai există niciun fel de discriminări, a concluzionat Răzvan Cuc.

Există totuși și câteva REGULI care vor trebui respectate. Mașinile celor care fac transport prin aplicații vor trebui mașini nu mai vechi de 15 ani, șoferii vor trebui să aibă case de marcat și să elibereze bon fiscal și vor trebui să facă ITP-ul mașinii la 6 luni. Conducătorii auto vor trebui să aibă o vechime de cel puțin 2 ani și vârsta de cel puțin 21 de ani. De asemenea va trebui să dețină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane eliberat de Autoritatea Rutieră Română.

Sursa: Digi 24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.