FB Promo
Guvernul, obligat de UE sa adopte reguli noi pentru credite
Vizite: 1154
25 martie 2016
Guvernul, obligat de UE sa adopte reguli noi pentru credite
Guvernul, obligat de UE sa adopte reguli noi pentru credite
Share |

Directiva europeană care stabilește noi reguli pentru creditele ipotecare va fi transpusă în legislația românească prin ordonanță de urgență a Guvernului. Asta pentru că termenul limită cerut de Uniunea Europeană a expirat deja la începutul acestei săptămâni, relateaza Digi24.

Potrivit legii, clienții și băncile ar urma să își împartă riscul valutar, iar creditele vor putea fi convertite dintr-o monedă în alta ori de câte ori este nevoie. Însă legea nu se aplică pentru creditele deja aflate în vigoare, iar acum clienții preferă creditele în lei la care riscul nu este dat de valută ci de dobânda variabilă.

Noile reguli europene ale creditelor pentur locuințe așteaptă de un an votul parlamentului și, cum nu se întrevedere o decizie rapidă, legea va fi impusă prin ordonanță de urgență.

Textul promovat de Guvern păstrează principalele prevederi ale primelor versiuni ale legii care ar urma să reducă riscul valutar și ar urma să îi protejeze pe restanțieri de recuperatorii de creanțe agresivi. În cazul în care rata crește cu peste 20% din cauza cursului de schimb, banca va trebui să îi acorde clientului un discount de cel puțin 10%, fie prin reducera dobânzii, fie prin reducerea comisionului de administrare, fie prin conversia creditului într-o altă monedă.

Potrivit legii, același credit va putea fi convertit dintr-o valută în alta de fiecare dată când rata crește cu peste 20%. Însă noile reguli se aplică doar pentru creditele luate după intrarea în vigoare a legii. Cei care au deja rate mari din cauza aprecierii francului elvețian au la dispoziție doar ofertele de conversie propuse de bănci.

După intrarea în vigoare a legii împrumuturilor ipotecare, dialogul dintre bănci și clienți ar trebui să se desfășoare mai ușor ca până acum. Clienții vor putea anunța că au dificultăți financiare și că s-ar putea să nu mai aibă bani pentru achitarea ratei. În acel moment banca va trebui să caute o soluție astfel încât să nu se ajungă la restanțe.

Însă cele mai dure prevederi ale legii nu sunt pentru bănci, ci pentru recuperatorii de creanțe. Aceștia vor trebui să aibă reprezentanți în România care pot fi trași la răspundere în cazul încălcării legii. Recuperatorii nu vor putea să transfere pe umerii clienților costul activității de executare a datoreiei, nu vor avea voie să amenințe sau să hărțuiască restanțierii, nu vor avea voie să îi caute la serviciu sau să le lipească somații în scara blocului și nu vor putea să îi sune mai târziu de ora 20:00 și mai devreme de ora 9:00.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.