FB Promo
Goana dupa bani la bugetul public - motivul cresterii salariului minim brut de catre Guvernul Romaniei
Vizite: 1335
13 noiembrie 2018
Goana dupa bani la bugetul public - motivul cresterii salariului minim brut de catre Guvernul Romaniei
Goana dupa bani la bugetul public - motivul cresterii salariului minim brut de catre Guvernul Romaniei
Share |

Salariul minim brut din România e unul dintre cele mai mari din regiune, iar taxarea este una pe măsură. România depășește cu mult media Europei Centrale și de Est atât în privința salariului minim, cât și în privința a ceea ce încasează statul de pe urma contribuțiilor aferente acestui venit. Statul bagă adânc mâna în buzunarul cetățeanului român plătit cu salariu minim. Și atunci devine de înțeles de ce Guvernul îl tot crește, aproape în fiecare an. Ba chiar de două ori pe an, cum face acum. Productivitatea nu a crescut, nu se impun astfel de majorări. Dar e goana după bani la bugetul public. Iar acești bani se adună pe cârca firmelor mici - cele care își plătesc angajații cu salariul minim pe economie, relateaza Digi 24.

 

De la 1 decembrie, salariul minim brut crește de la 1.900 de lei la 2.080 de lei. Înseamnă aproximativ 446 de euro, mult peste media regiunii Europei Centrale și de Est - de 421 de euro.

Salariul minim brut variază între 500 de euro în Estonia și 261 de euro în Bulgaria. Guvernul de la București a decis deja a treia majorare a salariului minim în nici doi ani, una care vine fix pe finalul anului, dând peste cap planurile de afaceri ale companiilor.

Se pune, de fapt, presiune mare pe firmele mici și mijlocii. Vor fi confruntate cu costuri mai mari, iar patronii care nu au bani de scos din buzunar se vor vedea nevoiți să concedieze din personal. Sau să-i plătească la negru.

Creșterea salariului minim fără ca economia să o ceară, adică fără să existe creșteri de productivitate, frânează dezvoltarea companiilor cu bugete mici și le condamnă, în multe cazuri, la faliment.

Dar statul urmărește, de fapt, să adune mai mulți bani la buget.

Potrivit unei analize Deloitte, România are cea mai ridicată rată efectivă de taxare, în raport cu țări precum Bulgaria, Serbia, Croația, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia.

Din brutul salariului minim, statul încasează aproape 42%, în condițiile în care media regiunii e de doar 21%. Dublu, așadar. Asta înseamnă că salariatul primește procentual mai puțin din rezultatul muncii sale decât în alte state din regiune. Rămâne cu mai puțini bani în mână.

Pe hârtie, un salariat român plătit cu salariul minim pe economie încasează mai mult cu 50% decât colegul său din Bulgaria, dar după plata contribuțiilor, acest avans se reduce la mai puțin de jumătate.

Sursa: Digi 24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.