FB Promo
Decizie luata de guvern, fara consultare publica | ONG: Va avea ca efect intrarea Romaniei in infringement
Vizite: 1251
4 iulie 2017
Decizie luata de guvern, fara consultare publica | ONG: Va avea ca efect intrarea Romaniei in infringement
Decizie luata de guvern, fara consultare publica | ONG: Va avea ca efect intrarea Romaniei in infringement
Share |

Decizia Guvernului de a suspenda până la 1 ianuarie 2019 aplicarea taxării la groapă a deșeurilor cu 80 de lei pe tonă va duce la intrarea României în infringement pentru nerealizarea reducerii cantității de deșeuri depozitate cu 50% până în 2020, iar din 2021 România va plăti până la 200.000 euro pe zi, avertizează Coaliția pentru Economia Circulară în România, o inițiativa privată și apolitică a unor experți de mediu, relateaza Digi24.

Prin Ordonanța de Urgență 48/2017, aprobată vineri în ședința de guvern, fără consultare publică, Executivul a suspendat aplicarea taxării la groapă a deșeurilor, până în data de 1 ianuarie 2019.

“Poziția surprinzătoare a Ministerului Mediului – care pare ca a uitat că principala sa obligație este protejarea mediului înconjurător și a României de penalitățile de infringement - are ca efect direct accelerarea umplerii depozitelor de deșeuri și asa insuficiente, distrugerea a mii de hectare de teren și afectarea pânzei freatice, conducând, în cele din urmă, la îngroparea României sub un munte de gunoaie”, se arată într-un comunicat transmis luni de Coaliția pentru Economia Circulară în România.

Taxa de 80 de lei pe tonă, prin care se urmărește reducerea cantității deșeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deșeurilor și reciclarea, capitole la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, după o amânare de 3 ani.

“Prin suspendarea acestei penalități, România se îndreaptă într-o direcție total opusă pachetului European de Economie Circulară aprobat și de Senat prin Hotărârea nr 3/2016 precum și eforturilor depuse la nivel european pentru devierea depunerii la groapă a deșeurilor și creșterea gradului de reciclare a deșeurilor. Suntem singura țară din Uniunea Europeana care încurajează depozitarea deșeurilor la groapa”, se mai arată în comunicat.

Coaliția pentru Economia Circulară în România a cerut Guvernului, într-o scrisoare transmisă pe 14 iunie, să nu amâne taxa pe depozitarea deșeurilor de 80 de lei pe tonă, intrată în vigoare de la începutul acestui an și care a nemulțumit multe autorități locale, deoarece o astfel de măsură ar duce la îngroparea țării sub un munte de gunoaie.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor.

Sursa: Digi24
Foto: Getty Images
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.