FB Promo
Constructorii de autostrazi cer 600 de milioane de euro in plus
Vizite: 991
28 ianuarie 2016
Constructorii de autostrazi cer 600 de milioane de euro in plus
Constructorii de autostrazi cer 600 de milioane de euro in plus
Share |

Dispute, pe bani mulți, între Compania de Drumuri și constructorii care lucrează la autostrăzile din România. Drumarii cer aproape 600 de milioane de euro în plus față de sumele prevăzute în contracte, adică bani suficienți pentru a construi încă 100 de kilometri de șosea de mare viteză. Printre nemulțumiți, și italienii care au lucrat pe autostrada demolată, care cer bani în plus deși ne-au lăsat cu o gaură de sute de metri în șosea, relateaza Digi24.

„Avem revendicări în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro, iar prin camerele de adjudecare a disputelor au fost emise decizii în valoare de aproape 175 de milioane de euro”, spune Marcel Boloș, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Aceste decizii pot fi atacate la curțile de arbitraj, fie în țară, fie în străinătate. Iar suma finală pe care ar putea să o plătească statul ar putea crește.

Pe autostrada Lugoj-Dumbrava, trei dintre cei patru constructori cer bani în plus: aproape 180 de milioane de lei.

Cel mai mult au cerut italienii care au lucrat pe primi 27 de kilometri ai autostrăzii: 134 de milioane de lei.

„În momentul în care a început execuția proiectului s-a constatat că nivelul pânzei de apă freatică a crescut. În această situație au apărut alunecări de teren care au necesitat intervenții de consolidare”, adaugă Marcel Boloș, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Studiile de fezabilitate făcute ca la carte ne-ar putea ajuta să economisim bani, spun specialiștii. Surprizele ar fi mai puține atunci când încep efectiv lucrările, iar constructorii nu ar mai avea motive să ceară bani în plus.

Fiecare zi pierdută din cauza ritmului lent de realizare a exproprierilor, a relocărilor de utilități și a emiterii de avize ne costă. Constructorii cer să primească bani când utilajele stau din vina statului.

Sumele acelea vor fi plătite din bugetul de stat si sunt erorile de management ale ultimilor directori generali. Au existat inclusiv și abuzuri din partea directorilor CNADNR. Nu le-a mai plăcut de o firmă și au zis reziliați contractul cu ăia. Și ne-au dat în judecată și le plătim acum zeci de milioane de euro gratuit”, spune Alin Goga, director de investiții în DRDP Craiova.

Centura Sibiului este un astfel de exemplu. Atât firma aleasă inițial să facă șoseaua, cât și drumarul austriac care a preluat ulterior o parte din lucrări, cer despăgubiri de zeci de milioane de euro. Un alt exemplu este bucata de 20 de kilometri dintre Cernavodă și Medgidia.

Culmea este că și italienii de la Impregilo care au lucrat pe cei 22 de kilometri dintre Cunța și Săliște, parte a autostrăzii Orăștie-Sibiu, ne cer 120 de milioane de lei în plus față de contract. Asta deși ne-au lăsat cu o gaură de 300 de metri în mijlocul autostrăzii.

Materialele de construcție nu sunt în conformitate cu caietul de sarcini, lucrările de execuție sunt necorespunzătoare, deci proiectul nu a fost respectat”, declara Dan Costescu, ministrul Transporturilor, în urmă cu două săptămâni.

Iar în acest caz garanțiile care pot fi executate de stat pentru a repara autostrada se ridică la doar 90 de milioane de lei.

Sursa: Digi24
Foto: www.gandul.info
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.