FB Promo
Autostrazile vor avea in viitor o garantie de cel puin cinci ani
Vizite: 1175
5 aprilie 2016
Autostrazile vor avea in viitor o garantie de cel puin cinci ani
Autostrazile vor avea in viitor o garantie de cel puin cinci ani
Share |

Senatorii au aprobat modificarea Legii 10/1995 a calității în construcții, una dintre prevederile importante fiind aceea că perioada de garanție la lucrările publice importante va fi de cel puțin cinci ani. Amenzile aplicate vor crește mult dacă propunerea legislativă va fi aprobată și de Camera Deputaților, relteaza Digi24.

Garanția pentru lucrările publice nu va putea fi mai mică de 60 de luni, în cazul lucrărilor publice importante. Dacă o lucrare publică necesită reparații, garanția se va prelungi cu această perioadă, prevede un proiect de act normativ elaborat de deputatul UNPR, Florin Gheorghe, și care a primit la finele lunii trecute votul majorității senatorilor. Termenul de 60 de luni se aplică lucrărilor de construcții de categorie A și B, potrivit formei finale adoptate de Senat. În varianta inițială propusă de deputatul menționat, termenul de 60 de luni se aplica tuturor lucrărilor publice. Pentru construcțiile de importanță mai scăzută termenele de garanție vor fi de 1-3 ani.

Care sunt construcțiile incluse în aceste categorii? Clasa A include construcțiile cu funcțiuni deosebit de importante, precum reactoare nucleare, baraje înalte sau amplasate pe terenuri dificile, cu zone intens populate în aval. Categoria B cuprinde construcții din industria chimică, căi ferate, șosele, poduri, porturi și aeroporturi de interes național, baraje pentru acumulări mari de apă, construcții social-culturale cu aglomerări mari de oameni, stații de emisie de radio și televiziune. Aici se includ și construcții cu valoare deosebită de patrimoniu sau care adăpostesc asemenea valori. Exemple: monumente de arhitectură, situri istorice, muzee, arhive și biblioteci de importanță națională.

Amenzi mai mari. Totodată proiectul majorează și amenzile aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii 10. Executarea de modificări la construcție ori demolarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizare și executare, realizarea de construcții fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialiști atestați, interzicerea sau obstrucționarea efectuării controlului calității în construcții, neprezentarea documentelor și a actelor solicitate de persoanele cu atribuții de control și/sau de autoritățile competente se pedepsește cu amenzi de până la 40.000 lei. Neasigurarea verificării execuției lucrărilor de construcții prin diriginți de șantier autorizați, necompletarea și nepăstrarea cărții tehnice a construcției conform prevederilor legale, neexecutarea obligațiilor privind urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor și neexecutarea lucrărilor de reparații și consolidări sa sancționează cu amenzi de până la 20.000 lei.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.