FB Promo
Activitati UBER interzise la Cluj, de judecator | Pierderi imense la Uber in primele 3 luni din 2019
Vizite: 631
27 aprilie 2019
Activitati UBER interzise la Cluj, de judecator | Pierderi imense la Uber in primele 3 luni din 2019
Activitati UBER interzise la Cluj, de judecator | Pierderi imense la Uber in primele 3 luni din 2019
Share |

Decizie importantă a justiției, la Cluj, care ar putea să fie repetată și în alte orașe, cu efecte asupra românilor care câștigă bani din transportul cu mașinile personale, cu UBER sau alte aplicații de ridesharing. Curtea de Apel Cluj a dispus încetarea și interzicerea practicilor de concurență neloială desfășurate de Uber. Aplicația vine cu precizări, vineri, arătând că la Cluj lucrează doar cu șoferi parteneri - operatori autorizați.

Potrivit Mediafax, Joi, Curtea de Apel Cluj a dat o decizie definitivă în procesul intentat Uber de Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania din Cluj-Napoca, dar și de mai mulți taximetriști:

„Curtea de Apel Cluj dispune încetarea și interzicerea practicilor de concurență neloială desfășurate de pârâta SC Uber Systems România SRL constând în furnizarea de servicii de suport referitoare la verificarea documentației prezentate de furnizori și a stării autovehiculului, precum și în sesiuni de informare a furnizorilor care doresc să utilizeze aplicația UBER, toate în legătură cu furnizarea de servicii de transport pe raza municipiului Cluj Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulație, pe cheltuiala pârâtei. Decizia este definitivă și executorie”.

Potrivit hotărârii Tribunalului Specializat Cluj adoptată anul trecut decizia va trebui publicată de Uber într-un ziar de largă circulație.

„Dispune încetarea și interzicerea practicilor de concurență neloială desfășurate de pârâtele SC Uber Systems România SRL și Rasier Operations B.V, constând în furnizarea de servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deținerea autorizațiilor legale, pe raza municipiului Cluj-Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulație, pe cheltuiala pârâtelor. Obligă pârâtele la plata în favoarea intervenienților a sumei de 60 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare”, se arată în documentul citat.

Uber intrase pe piața din Cluj-Napoca în august 2016.

Ce spun taximetriștii

Potrivit unui comunicat al Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania, care a deschis în 2016 un proces împotriva Uber la Cluj-Napoca, după precizările făcute în speța Uber la nivel european prin decizia de la finalul anului 2017 a CJUE, „iată că și instanțele de judecată din România califică activitatea realizată de Uber ca fiind aceea a unui transportator care realizează activități de transport fără deținerea de autorizații legale în acest sens”.

Ce spune UBER

Uber susține că aplicația sapoate continua să funcționeze și la Cluj.

„Decizia este dezamăgitoare, însă dorim să-i asigurăm pe pasagerii și pe șoferii parteneri care se bazează pe Uber în Cluj că aplicația poate continua să funcționeze. Între timp, am schimbat modul în care operăm, iar în prezent lucrăm doar cu operatori de transport autorizați. Multe țări din UE au reglementat serviciile de ridesharing precum Uber, oferind astfel mai multe opțiuni de mobilitate cetățenilor lor. Avem încredere că România se va alătura în curând acestui trend” - au declarat oficialii Uber, într-o precizare transmisă vineri StartupCafe.ro.  

Compania americană insistă că aplicația sa NU este interzisă, însă decizia justiției pare că sistează suportul tehnic oferit șoferilor parteneri de către Uber Systems România în Cluj.

„O primă analiză a deciziei Curții de Apel arată că parte a acțiunilor cerute de reclamanți au fost respinse și că serviciul Uber NU este interzis în Cluj. Cu toate acestea, se pare că decizia a dispus încetarea activităților de suport direct pentru șoferii parteneri oferite de către Uber Systems România în Cluj” - a menționat firma.

Cei de la Uber mai spun că „Guvernul României s-a angajat recent să reglementeze serviciile de ridesharing, în următoarele săptămâni, printr-o ordonanță de urgență”.

Între timp, însă, Guvernul a adoptat o ordonanță care elimină sintagma "în mod repetat" din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi, fapt care îi va afecta în special pe șoferii Uber și Bolt. Ar urma astfel ca șoferii care transportă persoane, în regim de taxi, fără a avea autorizație să fie sancționați chiar de la prima abatare cu amenzi de până la 5.000 de lei.


Compania americană Uber, care se confruntă cu probleme legale în România, estimează  pierderi mari pe primele 3 luni ale anului 2019, din cauza cheltuielilor cu promovarea și a stimulentelor pe care le acordă.

Pentru perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019, Uber Technologies Inc. estimează că a avut pierderi între 1 miliard și 1,1 miliarde de dolari.

Uber pune aceste piederi pe seama investițiilor continue în platforma de bază, a stumulentelor mărite acordate unor utilizatori, precum și pe seama cheltuielilor cu promovarea, la nivel mondial.

Informațiile apar în formularul S-1 depus de Uber la SEC - autoritatea americană de supraveghere a piețelor de capital, un un formular pe care îl depun firmele înainte să se listeze pe bursă.

Uber vrea să se listeze pe Bursa de la New York (NYSE) și să vândă 180 de milioane de acțiuni, cu un preț de 47 de dolari pe acțiune, la momentul ofertei publice inițiale (IPO). Astfel, Uber estimează că va atrage de la investitorii de pe bursă 8,4 miliarde de dolari. Valoarea totală a companiei este estimată la 84 de miliarde de dolari.

Pentru anul 2018, Uber a raportat venituri totale de 11,3 miliarde de dolari, însă cu pierderi de 1,8 miliarde de dolari, după cum a scris presa americană în urmă cu 2 săptămâni. Firma a declarat totuși profit de 997 milioane de dolari pe anul 2018, ca urmare a vânzării unor operațiuni în Rusia și Asia și a altor active, după cum a remarcat New York Times.

Aplicația mai spune că are 93 de milioane de utilizatori activi pe lună.

Uber a fost înființată în martie 2009 de antreprenorii americani Travis Kalanick și Garrett Camp. Firma cu sediul central la San Francisco este un exponent al economiei colaborative (sharing economy), alături de Airbnb (pe partea de locuințe), care se bazează pe utilizarea în comun a proprietăților persoanelor fizice.

În august 2017, fondatorul Travis Kalanick a fost înlocuit în funcția de director general (CEO) de managerul iranian-american Dara Khosrowshahi.

Travis Kalanick și Garrett Camp mai dețin pachete minoritare de acțiuni în firma pe care au înființat-o acum 10 ani, 8%, respectiv 6%.

Cei mai mari acționari în Uber sunt grupul japonez SoftBank (16%) și fondul de investiții Benchmark Capital Partners (11%). Printre acționarii Uber se numără și Alphabet (5%), grupul care deține compania Google.

În România, Uber s-a lansat oficial în februarie 2015, la București. Apoi aplicația a intrat în alte 4 orașe: Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași.

Operațiunile Uber din România sunt conduse de directoarea Nicoleta Schroeder. Ea este fiica fostului președinte al Autorității Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Diaconu.

Sursa: StartUp Cafe
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.