FB Promo
"Scoala pentru toti", program impotriva abandonului scolar finantat din bani europeni, lansat spre consultare publica | Dacian Ciolos: Un copil din 5 abandoneaza scoala in Romania | Saracia duce la abandon, abandonul duce la saracie
Vizite: 1356
8 iulie 2016

"Scoala pentru toti", program impotriva abandonului scolar finantat din bani europeni, lansat spre consultare publica | Dacian Ciolos: Un copil din 5 abandoneaza scoala in Romania | Saracia duce la abandon, abandonul duce la saracie
Share |

 Ministerul Fondurilor Europene a lansat, joi, spre consultare publica, un ghid pentru "Scoala pentru toti", un program de educatie cu o alocare de 193,2 milioane de euro din Programul Operational Capital Uman (POCU 2014-2020). Programul  are ca beneficiari finali copiii din scoli defavorizate, cu risc de abandon scolar, si este descris de ministrul Cristian Ghinea drept unul unde "folosim fondurile europene pentru a tine copiii la scoala". Premierul Dacian Ciolos scrie, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca "In Romania de azi, un copil din cinci abandoneaza scoala. Este vorba despre viitorul a sute de mii de oameni, despre viitorul nostru ca societate. Trebuie sa rupem acest cerc: saracia care duce la abandonarea scolii, care duce inapoi la saracie.", relateaza HotNews

"Scoala pentru toti" sustine pachetul de masuri anti-saracie lansat de Guvernul Romaniei in luna februarie 2016 si are ca beneficiari finali copiii din scoli defavorizate, cu risc de abandon scolar; tinerii si adultii care au renuntat la scoala si vor s-o reia; cadrele didactice si specialistii care au nevoie de sprijin pentru a-si adapta activitatea scolii la nevoile copiilor, arata Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat.

Aplicantii eligibili pentru programul "Scoala pentru toti" sunt organizatiile neguvernamentale, autoritatile publice, institutiile de cult si alte entitati interesate sa trimita copiii la scoala. Elementul central al fiecarui proiect va fi, astfel, scoala, fiind pentru prima oara cand MFE pune la dispozitie fonduri pentru rezolvarea problemei abandonului scolar intr-o maniera atat de complexa.

Obiectivele la care MFE se uita prin finantarea proiectelor ce urmeaza sa fie depuse in perioada urmatoare sunt:

- Cresterea participarii la invatamantul antre-prescolar si prescolar pentru 25.000 de copii

- Sprijinirea a +30.000 de copii sa mearga la scoala, dar si scaderea riscului de abandon scolar

- Readucerea la scoala - prin programul "A doua sansa" - a 20.000 de tineri si adulti care nu au terminat invatamantul obligatoriu

- Sprijinirea a 20.000 de cadre didactice, mediatori scolari, consilieri scolari, directori si specialisti in educatie pentru a lucra mai bine cu copiii aflati in risc de abandon scolar

Diferenta ratei de parasire timpurie a scolii dintre Romania si UE a crescut de la 5,4% in 2010 la 8,1% in 2015.

Reducerea abandonului scolar este o prioritate pentru Romania, care, ca membra UE, a aderat la principalele obiective trasate de Europa 2020, strategia de crestere economica a Uniunii. Unul dintre obiective prevede o rata a abandonului scolar, la nivel european, de sub 10%.

In Romania, rata abandonului scolar se situeaza la 19,1%, potrivit Eurostat, si trebuie redusa pana la 11,3% pana in 2020.

Etapa de consultare publica a ghidului lansat astazi se incheie pe 21 iulie 2016, iar apelul la proiecte este programat pentru 1 august.

Sursa: HotNews
Foto: www.radiotargujiu.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.