FB Promo
1 Iulie: Indemnizatia minima de crestere a copilului creste de la 600 lei la 1.063 de lei
Vizite: 1159
1 iulie 2016
 1 Iulie: Indemnizatia minima de crestere a copilului creste de la 600 lei la 1.063 de lei
1 Iulie: Indemnizatia minima de crestere a copilului creste de la 600 lei la 1.063 de lei
Share |

Noile norme de aplicare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului (CICC) vor intra in vigoare la 1 iulie 2016, limita minima a indemnizatiei urmand sa creasca la 1.063 de lei, fata de 600 de lei, cat este in prezent, anunta Ministerul Muncii, potrivit Mediafax, relateaza HotNews.

Conform noilor norme de aplicare a CICC, aprobate in sedinta de Guvern din data de 22 iunie 2016 prin Hotararea nr 449/2016, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr 473/24.06.2016, limita minima a indemnizatiei creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata (1.250 de lei), respectiv 1.063 de lei, fata de 600 de lei, cat este in prezent.

Limita maxima a indemnizatiei este modificata, aceasta urmand sa fie calculata la 85% din veniturile nete realizate. De asemenea, suma suplimentara pentru gemeni/multipleti sau situatii de suprapunere creste la 85 % din salariul minim brut pe tara garantat in plata. Stimulentul de insertie se stabileste la 50% din indemnizatia minima.

Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care in ultimii doi ani anterior datei nasterii copilului, adoptiei, incredintarii in vederea adoptiei, plasamentului sau tutelei, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Parintii care depun pentru prima data cerere pot opta pentru concediu si plata indemnizatiei de crestere pentru o perioada de doi ani. Daca doresc reluarea activitatii, acestia pot depune cerere numai pana la implinirea de catre copil a varstei de un an si zece luni pentru acordarea stimulentului de insertie pana cand copilul implineste trei ani.

Parintii care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani nu trebuie sa depuna cerere pentru a prelungi sau relua concediul. Pentru aceste persoane, cuantumul indemnizatiei lunare aferente se realizeaza din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordarii dreptului.

Totodata, prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap se face din oficiu.

Sursa: HotNews
Foto: cursdeguvernare.ro
Spune-ti parerea
Iulia Nica
05 Iulie 2016, 17:35
Buna ziua! Am o nelãmurire. Am un copil care luna aceasta, implineste 1 an si 10 luni. Incepand cu luna iunie am revenit la lucru. Nu am depus cerere pentru obtinerea stimulentului de insertie pe piata de munca intrucat acesta era mai mic decat indemnizatia, asadar primesc salariul si indemnizatia (fara stimulent). Am inteles corect?: stimulentul se primeste pana la implinirea varstei de 3 ani? Asta inseamna ca ar trebui sa depun cerere de obtinere a stimulentului acum, pana copilul implineste 1 an si 10 luni si voi primi stimulent pana copilul implineste 3 ani? Rog raspuns in timp util.
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.