Tamás Imets, în vârstă de 17 ani, din Miercurea Ciuc - Csíkszereda, a luat o pereche de căști coreene cu urechi de pisică și le-a transformat într-un dispozitiv de telechinezie — purtătorul acestora poate mișca obiectele din jur cu mintea. “Oamenii cu dizabilități ar putea folosi acest dispozitiv pentru a avea mai multe opțiuni în viață”, spune Tamás Imets, pentru care știința și tehnologia trebuie, în primul rând, să ajute umanitatea. Proiectul lui a intrat în competiția Google Science Fair 2016 și deja a câștigat premii europene, relateaza Digi24.
Cred că toată lumea și-a dorit să aibă superputeri în copilărie sau chiar ca adult. Acum câțiva ani, telechinezia și telepatia erau subiecte des abordate de filmele sau cărțile science-fiction, iar azi vedem cum lucrurile astea doar imaginate anterior încep să funcționeze. Personal, am fost inspirat de filmele Star Wars, încă din copilărie eram pasionat de cărți și filme sci-fi. Prin ele parcă vedeam viitorul. În plus, mi-am dorit dintotdeauna să mișc obiectele cu puterea minții. N-am reușit pur și simplu, doar prin știință mi-am îndeplinit visul.
Am început să învăț despre creier și biologie, dar eram simultan interesat de electronică și știința calculatoarelor. Așa că am combinat disciplinele, cunoștințele cu visurile. Chiar dacă dispozitivul meu nu este perfect la faza aceasta, am reușit să-l construiesc astfel încât să realizeze acțiunile care trebuie.
Voiam să înțeleg cum funcționează lumea din jurul meu. Cunoștințele mele despre electronică vin în special din cărțile citite în limba maghiară, în română, germană sau engleză, din site-urile specializate și un pic de la școală.
Am cumpărat niște piese din SUA, iar senzorul EEG l-am construit din modificarea unei jucării coreene, numită Necomimi. Practic aceste căști aveau un fel de urechi de pisică care se mișcau în funcție de starea utilizatorului — am recalibrat circuitul respectiv.