FB Promo
Parlamentarii voteaza, inainte de vacanta, dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele si legea imunitatii avocatilor
Vizite: 2094
22 iunie 2016
Parlamentarii voteaza, inainte de vacanta, dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele si legea imunitatii avocatilor
Parlamentarii voteaza, inainte de vacanta, dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele si legea imunitatii avocatilor
Share |

Parlamentul voteaza miercuri, intr-o sedinta de plen reunit - probabil ultima inainte de vacanta de vara, dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare pana in anul 2013. Ordinea de zi pentru aceasta sedinta a fost stabilita miercuri dimineata, in sedinta birourilor permanente reunite de la ora 09.30. Tot miercuri, plenul Camerei Deputatilor urmeaza sa dea vot final pentru proiectul de lege care acord imunitate avocatilor, relateaza HotNews.

Dezincriminarea conflictului de interese

Trei deputati - Marton Arpad (UDMR), Daniel Florea (PSD) si Florin Iordache (PSD, presedintele interimar al Camerei Deputatilor) - au depus pe 4 mai un proiect de lege de modificare a Legii privind Statutul deputatilor si senatorilor prin care se urmareste dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare pana in anul 2013. Unul dintre initiatori este Marton Arpad, al carui coleg din UDMR, deputatul Mate Andras, este condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare anul trecut tocmai pentru ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar.

Pe 10 mai, presedintele PSD Liviu Dragnea declara ca nu sustine "initiative din astea singulare".

Proiectul este unul de "interpretare a a art. 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor." si la primul articol al acestui proiect de lege se mentioneaza ca modificarea si completarea art. 38 alin 11 a intrat in vigoare dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica de la 21 august 2013.

"Acest proiect de lege echivaleaza cu dezincriminarea conflictului de interese pentru situatiile in care mai multi parlamentari si- au angajat rudele la cabinetele parlamentare si au fost trimisi in judecata, iar unii au fost deja condamnati definitiv pentru astfel de fapte. Mai precis, si- au creat o clauza speciala de nepedepsire, plus ca si- au dat posibilitatea ca pe viitor sa- si poata angaja linistiti rudele", au declarat pentru Hotnews.ro specialisti in drept. Potrivit acestora, nu are importanta ca in legi generale conflictul de interese este mai departe sanctionat, cata vreme este dezincriminat in legea speciala."

La sfarsitul anului trecut, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa in cazul a 32 fosti sau actuali parlamentari, dintre care 14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator, scrie News.ro.

Superimunitatea avocatilor

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a adoptat pe 14 iunie un raport de adoptare pentru proiectul de lege care acorda "superimunitate" avocatilor, neaducand nicio modificare in ciuda controverselor si apelului facut de ministrul Justitiei, Raluca Pruna. Raportul a trecut cu 10 voturi "pentru" si doua abtineri.

Proiectul a trecut in comisie fara dezbateri. Deputatul UDMR Mate Andras a propus adoptarea raportului privind proiectul in forma initiala, iar aceasta propunere a fost supusa la vot.

Intrucat acesta a fost criticat, in plen s-a votat retrimiterea la comisie pentru modificari, care insa nu au mai venit.

Proiectul de modificare a Legii profesiei de avocat ofera imunitate avocatilor - in sensul in care procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri, sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor.

Proiectul a fost criticat  de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, in fata Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul a aratat ca, in opinia sa, nu se poate ca o profesie liberala, fie si cea a avocatilor, sa se bucure de imunitate absoluta, acest lucru fiind "nemaiintalnit in Uniunea Europeana, cel putin".

Sursa: HotNews
Foto: politic.caplimpede.ro
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.