FB Promo
Presedintele Klaus Iohannis a semnat avizele de urmarire penala pentru Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Revolutiei din 1989
Vizite: 1156
13 aprilie 2018
Presedintele Klaus Iohannis a semnat avizele de urmarire penala pentru Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Revolutiei din 1989
Presedintele Klaus Iohannis a semnat avizele de urmarire penala pentru Ion Iliescu, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Revolutiei din 1989
Share |

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, avizele pentru urmărirea penală pe numele fostului președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluției, relateaza Digi 24.

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 13 aprilie a.c., ministrului Justiției cererea de urmărire penală față de domnul Iliescu Ion, de domnul Roman Petre și de domnul Voiculescu Gelu - Voican, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către aceștia a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) și k) Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii,  având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza întâi din Constituția României, republicată, ale art. 12 și art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum și a celor reținute prin Deciziile Curții Constituționale nr. 93/1999, nr. 665/2007 și nr. 270/2008.”

După 28 de ani de la evenimentele dramatice care au dus la căderea comunismului, dar și la moartea a peste 1000 de oameni, procurorii au trei personaje cheie pe care vor să le pună sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității: Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican-Voiculescu sunt cei care au condus România, după fuga dictatorilor Ceaușescu.

Anchetatorii spun că au dovezi care arată limpede că a fost vorba mai mult despre lovitură de stat și că românii care cereau libertate în stradă au fost împușcați și torturați în urma unei diversiuni pusă la cale de cei trei suspecți.

În plus, procurorii spun că nu au existat teroriștii despre care avertiza televiziunea națională. Iliescu, Roman și Voiculescu ar fi orchestrat diversiunile în care au murit 1.104 oameni, aceștia crezând că luptă cu securitatea comunistă pentru libertate.

Ion Iliescu și o parte dintre disidenții politici au format în decembrie 1989 Frontul Salvării Naționale, care a preluat puterea cu sprijinul armatei. FSN a desemnat apoi un guvern provizoriu condus de Petre Roman. Iliescu a fost președintele României până în 1996. A negat mereu că ar fi fost la originea vărsării de sânge de care îl acuză, pe lângă procurori, și rudele celor care au pierit în decembrie 1989.

Gelu Voican Voiculescu, împotriva căruia se îndreaptă aceleași acuzații de infracțiuni împotriva umanității, este cel care s-a ocupat de înhumarea cuplului de dictatori, condamnați la moarte după un proces sumar. După Revoluția din decembrie 1989 a fost viceprim-ministru în primul guvern provizoriu și responsabil cu controlul serviciilor secrete. Nici el nu se consideră vinovat de ceva.

Petre Roman, al treilea acuzat important în ancheta Revoluției, a citit din balconul Comitetului Central al Partidului Comunist, prima Declarație împotriva dictaturii comuniste, după ce Nicolae și Elena Ceaușescu fugiseră cu elicopterul. Imediat a devenit membru în Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale, care își propunea să coordoneze revoluția și să instaurareze democrația. Procurorii spun că împreună cu Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu au întreținut artificial violențele pentru a putea să preia puterea.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.