FB Promo
Ziua Marinei Romane - Constanta 2020
Vizite: 1681
15 august 2020
 Iohannis la Ziua Marinei Iohannis la Ziua Marinei
Iohannis la Ziua Marinei Iohannis la Ziua Marinei
Foto: Iohannis la Ziua Marinei Iohannis la Ziua Marinei
Share |

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban participă, sâmbătă, la activitățile desfășurate în Portul Militar din Constanța cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române. Ediția din anul 2020 a Zilei Marinei Române este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române și, spre deosebire de alți ani, se va desfășura într-un cadru restrâns, în contextul pandemiei de coronavirus, relateaza HotNews.

Potrivit organizatorilor, evenimentele de la Constanța au început la ora 9.55 cu întâmpinarea președintelui Klaus Iohannis, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, la ora 10,00, este programat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat și cu executarea a 21 de salve de tun. În continuare, va fi oficiat serviciul religios, care va fi urmat de alocuțiunea șefului statului, scrie Agerpres.

 După ceremonia din Portul Militar, marinarii vor prezenta exercițiul naval întrunit "Forțele Navale Române 2020", care se va desfășura în acvatoriul portului Constanța și în rada exterioară a acestuia. Exercițiul va debuta cu secvențe de combatere a migrației transfrontaliere realizate de Garda de Coastă, urmate de acțiuni ale scafandrilor de luptă de distrugere a dispozitivelor de cercetare submarină. În larg, navele aflate în dispozitivul fix vor respinge atacul aviației inamice cu sistemele de artilerie de la bord. Protagoniștii acestei secvențe sunt fregata "Regina Maria", fregata "Mărășești', nava purtătoare de rachete "Lăstunul", puitorul de mine și plase "Viceamiral Constantin Bălescu", corveta "Contraamiral Eustațiu Sebastian" și dragorul maritim "Locotenent Lupu Dinescu", iar rolul inamicului va fi jucat de aparatele de zbor ale Forțelor Navale Române și Forțelor Aeriene Române. Pentru acest moment demonstrativ, vor fi folosite aproximativ 1.200 de unități de muniție.

 "Forțele Navale Române 2020" continuă cu un exercițiu demonstrativ de căutare și atac asupra unui submarin inamic. Conform scenariului, un avion militar de patrulare și cercetare francez va intercepta un submarin inamic în proximitatea portului Constanța și va transmite coordonatele acestuia unui elicopter Puma Naval, care va lansa o geamandură radio-hidro-acustică și o torpilă antisubmarin.

LIVEVIDEO Ziua Marinei Române, sărbătorită la 160 de ani fără

Demonstrațiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare. Echipajele navelor participante vor prezenta onorul oficialităților ambarcate la bordul fregatei "Regina Maria" și al navei purtătoare de rachete "Lăstunul", după care vor defila, în apropierea țărmului, de la Constanța până la Midia, oferind salutul lor publicului care se va afla pe faleza din Constanța sau pe plajele din Constanța, Mamaia și Năvodari.

 Evenimente dedicate Zilei Marinei Române vor avea loc, de asemenea, la Brăila și Tulcea, acolo unde sunt planificate, sâmbătă, de la ora 10,00, scurte ceremonii de ridicare a Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, după care acestea vor defila în formație, pe Dunăre, până la ora 11,00.

La București, este planificată o ceremonie restrânsă în Parcul "Regele Mihai I", unde va fi ridicat Pavilionul, iar după oficierea unui serviciu religios va fi citit Ordinul comun al miniștrilor Apărării Naționale, Afacerilor Interne și Transporturilor privind sărbătorirea Zilei Marinei Române și se vor depune coroane de flori.

La Mangalia, ceremonia va fi organizată în interiorul Portului Militar, unde, după ridicarea Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz, va fi citit ordinul comun al miniștrilor de resort și va fi oficiat un serviciu religios.

 Având în vedere restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Navale au fost lansate, pe 5 august, concursurile tematice "Marea în culori" (concurs de fotografie digitală) și "Ce fac Forțele Navale Române pentru tine?", precum și proiectele virtuale "Lecția de istorie", "Oameni în uniformă de marină" și "Portret de marinar, schimb de generații", care oferă publicului posibilitatea de a interacționa și de a-i cunoaște mai bine pe marinarii militari.

 Ziua tradițională a porților deschise s-a desfășurat tot în mediul online, pe 9 august, când reprezentanții Marinei Militare Române au prezentat tururi virtuale în porturile Constanța, Brăila, Mangalia și Tulcea.

Sursa: HotNews
Foto: Captura video
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.