FB Promo
Timisoara: nou laborator de teste coronavirus deschis la Spitalul Judetean, unde se pot prelucra peste 500 de probe pe zi
Vizite: 1358
14 mai 2020
Timisoara: nou laborator de teste coronavirus deschis la Spitalul Judetean, unde se pot prelucra peste 500 de probe pe zi
Timisoara: nou laborator de teste coronavirus deschis la Spitalul Judetean, unde se pot prelucra peste 500 de probe pe zi
Share |

Timisoara isi dubleaza capacitatea de testare pentru coronavirus. Un nou laborator a fost deschis la Spitalul Judetean, unde se pot prelucra peste 500 de probe pe zi. Daca pana in prezent se faceam aproximativ 500 de astfel de teste la spitalele Victor Babes si Municipal, de acum, tot atatea vor putea fi facute intr-o singura zi de lucru si la Spitalul Judetean.

„Cele doua extractoare pot face cam 110 probe pe ora. Exista si kituri de extractie manuala si se pot utiliza pentru a creste capacitatea de testare. Dupa ce extragem materialul genetic, acesta este amplificat pe cele doua sisteme Real Time – PCR, care pot sa citeasca 96 de probe in decurs de o ora si jumatate. Practic am putea da rezultatul in 4-5 ore”, a spus Daliborca Vlad, sef Sectie Laborator de analize medicale in cadrul Spitalului Judetean.

Avand in vedere numarul mare de teste care pot fi prelucrate in noul laborator, Spitalul Judetean ar putea lua parte la studiul national pe care Ministerul Sanatatii vrea sa il faca, pentru a determina raspandirea coronavirusului in randul populatiei.

„Avand in vedere ca ministrul Sanatatii a annuntat ca doreste sa faca un studiu la nivel national pentru a determina raspandirea coronavirusului in cadrul populatiei, acest laborator vine ca o gura de aer, iar pe timpul verii, cand se va derula acest studiu, in functie de cum decurg discutiile cu Ministerul Sanatatii si incadrarea noastra ca centru de testare, putem sa participam si noi cu aceasta suma de teste, intre 500 si 700 pe zi, depinzand si de disponibilitatea kiturilor si de decontarea pe care o vom avea de la minister, pentru ca ele sunt extrem de scumpe si din fonduri proprii nu ne permitem”, a spus managerul Spitalului Judetean, Raul Patrascu.

Un singur test costa in prezent aproximativ 40 de euro, iar momentan spitalul are la dispozitie doar cateva sute de astfel de kituri.

„Eu cred ca e foarte important, tinand cont ca discutam de 500 de teste pe zi, eu spun ca in doua saptamani o sa ajutam din partea Consiliului Judetan cu finantare pentru achizitionarea de kituri pentru acest aparat, asa cum am ajutat si celalalte spitale. Cred ca e foarte important sa testam cat mai multa populatie, in primul rand pe cei care se afla in prima linie”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.

In noul laboratorul de la Spitalul Judetean vor lucra 8 medici, care vor putea prelucra teste 24 de ore din 24. Aparatura a costat 500.000 de lei si a fost cumparata din bani de la Ministerul Sanatatii.

Dupa epidemia declansata de coronavirus, aparatele vor ramane in spital si vor putea fi folosite pentru detectia altor tipuri de virusi, precum cel hepatic sau HIV.

Sursa: Opinia Timisoarei
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.