FB Promo
O parte din Timisoara fara telefonie si internet, dupa ce primarul Nicolae Robu a taiat cablurile de pe stalpii din centrul orasului
Vizite: 1997
19 martie 2019
O parte din Timisoara fara telefonie si internet, dupa ce primarul Nicolae Robu a taiat cablurile de pe stalpii din centrul orasului
O parte din Timisoara fara telefonie si internet, dupa ce primarul Nicolae Robu a taiat cablurile de pe stalpii din centrul orasului
Share |

TIMISOARA. Asa cum promisese inca de saptamana trecuta primarul Nicolae Robu, luni seara, echipe de muncitori ale Primariei au lasat fara internet si semnal TV ori de telefonie zona centrala a Timisoarei, relateaza Opinia Timisoarei.

Pe o parte a Podului Mihai Viteazu, in dreptul Catedralei, angajati ai municipalitatii, cu ajutorul unor utilaje ale STPT, au retezat o buna parte din cablurile aeriene ale operatorilor care au sfidat solicitarile Primariei si nu s-au obosit sa ingroape firele de ani de zile.

Echipamentele a 8 operatori de cablu au fost afectate, astfel ca aproape toata zona centrala a orasului are acum de suferit. Este vorba de timisoreni care locuiesc in cartierul Cetate, respectiv firme care au sediile aici.

Edilul sef al Timisoarei a urcat si el intr-o nacela a unui utilaj de lucru la inaltime si a taiat cu mana lui cateva cabluri.

Am anunțat destul de demult că vine momentul în care declanșăm pur și simplu o campanie de tăiere a cablurilor pentru a-i obliga pe proprietarii lor să le ducă în subteran. Au fost notificați, răsnotificați, dar, din păcate, niciodată nu s-au dovedit constructivi. În această seară am stabilit că vom fi aici și eu și colegii care se ocupă de problemele acestea și vom începe să tăiem cablurile. Au auzit și acum sunt și unii proprietari prezenți aici și își taie singuri cablurile. Nu știu câte persoane vor fi afectate, mie îmi pare foarte rău pentru cetățeni, pentru că ei nu au nicio vină, ei sunt abonați la diverși operatori pentru diverse servicii, de vină sunt furnizorii respectivi, că nu-i respectă pe abonații lor, că dacă i-ar fi respectat, nu ar fi creat această situație. Ei bine, se va face cu ghilotina dacă nu merge cu vorba bună. Vom continua și nu ne vom opri până când nu vom scăpa orașul de cabluri aeriene”, a afirmat Nicolae Robu.

După ce doi muncitori au urcat cu o autoscară pentru a tăia câteva fire, și primarul Timișoarei a dorit să repete operațiunea. Astfel, după ce și-a pus o cască de protecție pe cap și o centură, Nicolae Robu a urcat în nacela unei autoscări. Un trecător i-a strigat primarului că poate va tăia cablul care merge spre sediul municipalității.

Și dacă merge la Primărie, asta e, sper să nu meargă la Primărie, dar hotărârea este fermă, scăpăm orașul de cabluri aeriene. Nu știu unde merge, noi nu vrem să lăsăm pe nimeni fără Internet, fără televiziune, fără telefonie, nu vrem asta, dar nici nu mai putem tolera ca orașul să fie plin de cabluri aeriene”, a precizat Nicolae Robu înainte de a tăia cablul.

După ce operațiunea a fost dusă la bun cu sfârșit, edilul a spus: „victorie”.

Pe de altă parte, reprezentantul unui operator de telefonie mobilă prezent la fața locului a afirmat că vor fi afectați foarte mulți abonați ca urmare a tăierii cablurilor.

„Foarte mulți oameni vor fi afectați. Unele cabluri care sunt aici sus și au fost tăiate alimentează stațiile de telefonie mobilă, iar acestea nu mai emit semnal pe telefonia mobilă. Nu știu să vă precizez cât timp vor sta abonații fără servicii, poate să fie și luni de zile. Există și cabluri de telefonie mobilă, televiziune, Internet. S-au făcut somații, dar nu se poate de pe azi pe mâine să băgăm cablurile în pământ, nu este așa simplu. Trebuia Primăria să acceseze fonduri europene și să facă canalizație. În cinci ani de zile, rămânea canalizația Primăriei și Primăria câștiga un ban. Nu i-a interesat asta. La Cluj, de exemplu, de ce s-a putut? Aceiași distribuitori care au cablurile pe stâlpi sunt și la Cluj, acolo de ce s-a putut în parteneriat cu primăria să se facă canalizație? S-au încercat discuții cu primăria pe această temă, dar se pare că nu avem cu cine discuta, oameni incompetenți la primărie, ăsta e adevărul. Dacă erau oameni competenți, cablurile erau demult îngropate în pământ”, a declarat Aleksandar Stancovici, reprezentantul unui operator de telefonie mobilă.

De asemenea, reprezentanul unei firme care oferă servicii de Internet, televiziune și telefonie mobilă a precizat că vor fi afectate aproximativ o mie de persoane juridice din centrul Timișoarei, plus persoane fizice. Reprezentanții Primăriei Timișoara au continuat operațiunea de tăiere a cablurilor aeriene până aproape de Piața Victoriei, pe o porțiune de cel puțin o sută de metri.


În plină simulare națională la Bacalaureat, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și mai multe licee din Timișoara au rămas fără internet, după ce primarul Nicolae Robu a început luni seară o operațiune de tăiere a cablurilor aeriene din zone centrală, în războiul cu firmele care nu s-au conformat dispoziției de a muta în subteran aceste cabluri. Conducerea Inspectoratului Școlar spune că astăzi, în ziua simulării la bacalaureat și a înscrierilor la clasa pregătitoare, a pierdut legătura cu școlile și cu Ministerul Educației pe canalele securizate. Robu susține însă că toate instituțiile publice au "posibilități multiple" de racordare la internet și că "se afișează victime pentru că dă bine". 

Printre instituțiile care au rămas fără telefonie și internet se numără, alături de Inspectoratul Școlar, Liceul Pedagogic "Carmen Sylva”, Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu și Casa Corpului Didactic.

Conducerea Inspectoratului Școlar spune că mâine, cel mai probabil, elevii vor primi pe stick-uri subiectele de la proba de matematică de la simularea examenului de bacalaureat. 


"Încercăm să identificăm soluții. E simulare la bacalaureat azi, înscriere la clasa pregătitoare și am pierdut legătura cu școlile, cu Ministerul Educației Naționale, pe canalele securizate. Au tăiat și soluția de back-up. Mâine...școlile din centrul orașului vor descarca subiecte pe stickuri, sperăm! Lăsăm să finalizăm proba de azi și ne mobilizăm să găsim soluții pentru proba de mâine", a declarat pentru HotNews.ro șeful Inspectoratului Școlar Timiș Aura Danielescu. 

Ea a precizat că la acest moment Inspectoratul Școlar și firmele de telecomunicații UPC și Vodafone numără instituțiile rămase fără telefonie și internet. 

Primarul Timișoarei: Se afișează victime pentru că dă bine


Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, spune însă că toate instituțiile publice au "posibilități multiple" de racordare la internet și că "nu există niciun pericol" pentru simulare. El susține că "se afișează victime pentru că dă bine".
 
"Nu cred că a rămas nimeni fără internet din aceste instituții. Instituțiile publice au posibilități multiple de racordare la internet, au trasee alternative. Din nou se afișează victime că dă bine. Nu știu dacă este vorba despre efectul intervenției noastre. O să mă interesez, dar, oricum, sunt soluții și nu e niciun pericol pentru simulare", a declarat Robu, marți dimineață, într-o conferință de presă, întrebat despre situația de la ISJ și de la mai multe școli.
 
Mai mult, Robu spune că nu va ceda și că vor fi tăiate toate cablurile aeriene.
 
"Noi nu avem preferințe și nu avem nimic cu nimeni. Vrem să scăpăm orașul de aceste cabluri aeriene și trebuie apreciată această acțiune", a declarat primarul Timișoarei.

Potrivit acestuia, clienții nemulțumiți trebuie să își îndrepte nemulțumirea față de operatorii de telefonie și internet, ci nu către primărie.
 
"Vrem să începem reabilitarea trotuarelor în toată zona centrală. Nu e normal ca după ce terminăm să vină operatorii, să spargă asfaltul și să facă apoi reparația în stilul lor de fușereală, așa cum s-a întâmplat în tot restul orașului. Fiindcă vorba bună nu a a dat rezultat, contez pe eficiența ghilotinei", a mai afirmat Robu.
 
El nu a putut estima cât va dura această operațiune, estimând încă că va fi vorba despre câteva luni.
Sursa: Opinia Timisoarei
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.