FB Promo
Klaus Iohannis a revocat-o pe Laura Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA | Discurs VIDEO Kovesi | Anca Jurma, interimar la conducerea DNA
Vizite: 910
9 iulie 2018
Klaus Iohannis a revocat-o pe Laura Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA | Discurs VIDEO Kovesi | Anca Jurma, interimar la conducerea DNA
Klaus Iohannis a revocat-o pe Laura Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA | Discurs VIDEO Kovesi | Anca Jurma, interimar la conducerea DNA
Share |

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, a anunțat luni purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi. Decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi a fost publicat în Monitorul Oficial, relateaza HotNews.

Laura Codruța Kovesi a anunțat luni, după revocare, că nu va mai rămâne în DNA, dar își va continua cariera de procuror. Fosta șefă a Anticorupției a comentat că decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare, respectiv statutul procurorilor și independența acestora în raport cu Ministrul Justiției. Kovesi a afirmat, totodată, că modificările aduse legislației penale arată că politicienii „vor protecție”. „Este de bun simț să observăm că voința politică este pentru blocarea anchetelor, pentru blocarea Justiției”, a spus ea.

Alături de o parte dintre colegii săi, Laura Codruța Kovesi și-a susținut ultima declarație la DNA  afirmând că propunerea sa de revocare nu a întrunit condițiile prevăzute de lege și atacând actuala majoritate care modifică legile penale pentru a-și asigura protecție. 

„Începând de azi nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror. Vreau să adresez un mesaj colegilor mei: vă mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, profesionalism. Vă mulțumesc că ați mers înainte indiferent de cât de atacați și umiliți am fost. Dragi colegi, ce am reușit să demonstrăm a fost că instituțiile publice din România lucrează legal și, da, corupția poate fi înfrântă. Episodul de azi nu e înfrângere. Modul în care se forțează modificarea legilor penale arată că vor protecție. (...) Este de bun simț să observăm că voința politică este pentru blocarea anchetelor, pentru blocarea Justiției”, a spus ea. 

Kovesi a adăugat că decretul de revocare lasă „un mare semn de întrebare”, respectiv problema subordonării procurorilor ministrului Justiției. 

„Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare. Va exista o subordonare discreționară a procurorilor șefi față de ministrul Justiției? Nu comentez decizia CCR, însă aș vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonați ministrului Justiției. Și de aceea cred că o clarificare rămâne în continuare necesară”, a precizat ea. 

Fosta șefă a DNA a transmis un mesaj și colegilor săi, cerându-le să-și facă în continuare treaba și să nu abandoneze. „DNA e o instituție matură, profesionistă. Nu abandonați, continuați să vă faceți treaba, nu abandonați”, a spus ea. 
Kovesi a transmis un mesaj similar și cetățenilor României: „Corupția poate fi învinsă, nu abandonați!”.


„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a spus Mădălina Dobrovolschi.

 
Președintele Klaus Iohannis a preferat să facă acest anunț prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi. Aceasta este prima declarație de presă a purtătorului de cuvânt din noiembrie 2017, când aceasta a intrat în concediu de maternitate.
 

Klaus Iohannis „atrage atenția că, indiferent de numele procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, această instituție are obligația să-și continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanță”, a continuat ea.

Potrivit sursei citate, Iohannis „consideră că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată” iar lupta împotriva corupției „nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel”.


„Președintele Klaus Iohannis subliniază că România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrația autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept”, a arătat Mădălina Dobrovolschi.

Ori, într-un stat de drept, „hotărârile Curții Constituționale trebuie, toate, respectate” și „tocmai de aceea, judecătorilor constituționali le revine responsabilitatea uriașă ca, în asigurarea supremației Constituției, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradițiile democratice ale poporului român și pe idealurile Revoluției din Decembrie 1989”, a argumentat Mădălina Dobrovolschi.

„Însă, hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către Președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept”, subliniat aceasta.

Iar „prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constituțională a decis”: „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi”, a arătat purtătorul de cuvânt.
 
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că, indiferent de numele procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, această instituție are obligația să-și continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanță”, a mai spus aceasta.
 
Acest anunț vine în contextul în care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, duminică seara, că în zilele următoare va avea loc o discuție în cadrul coaliției PSD-ALDE în care se va decide dacă se demarează procedura de suspendare a președintelui României, Klaus Iohannis, pentru refuzul de a o demite pe Kovesi.
 
Curtea Constituțională a stabilit, la finalul lunii mai, că președintele Klaus Iohannis „urmează” să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, argumentând că în condițiile în care șeful statului nu a avut „nici o obiecție cu privire la regularitatea” procedurii inițiate de ministrul justiției „ar fi trebuit să emită decretul de revocare”.

”Având în vedere considerentele expuse, dispozițiile art.146 lit.e) din Constituție, precum și prevederile art.11 alin.(1) lit.A.e), ale art.34 și 35 din Legea nr.47/1992, cu majoritate de voturi, CURTEA CONSTITUȚIONALĂ

În numele legii

DECIDE:

1. Constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul justiției și Președintele României, generat de refuzul Președintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi.

2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi.

Definitivă și general obligatorie”.


Procuroarea Anca Jurma va asigura conducerea interimară a Direcției Naționale Anticorupție, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

 

Sursa: HotNews
Foto: Mediafax
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.