FB Promo
Budapesta are de peste 5 ori mai multi turisti straini decat Bucurestiul
Vizite: 648
26 iulie 2019
Budapesta are de peste 5 ori mai multi turisti straini decat Bucurestiul
Budapesta are de peste 5 ori mai multi turisti straini decat Bucurestiul
Share |

Budapesta a primit anul trecut 6,6 milioane de turiști străini, în timp ce Bucureștiul doar 1,2 milioane. De ce există un decalaj atât de mare? Dincolo de diferențele culturale, istorice și naturale, există și diferențe semnificative privind modul în care ungurii și românii au înțeles ce au de făcut pentru a crește turismul local. Promovarea, infrastructura de transport, organizarea de evenimente și festivaluri sunt doar câteva dintre lucrurile care fac diferența, relatează Hotnews.

​„Hello, Budapest!”, în loc de „Hello, Bucharest!” au zis atât de mulți artiști străini care au venit să cânte în România, de la Dr. Alban la Iron Maiden, încât la un moment dat s-a lansat și o campanie pentru a-i face pe străini să înțeleagă diferența dintre cele două orașe. 

Uneori, confuziile de genul ăsta sunt amuzante. Până la urmă și Viorica Dăncilă s-a dus la Podgorica și a zis că se bucură că se află în Pristina de a râs tot internetul de premierul României. Din punct de vedere practic însă, nu mai e deloc amuzant dacă străinii cunosc capitala Ungariei, dar nu au auzit de cea a României. Mai ales atunci vor să meargă în vacanță și să spargă niște bani. 

Budapesta a înregistrat anul trecut un număr record de turiști străini: 6,6 milioane de vizitatori, motiv pentru care a și câștigat titlul de „cea mai bună destinație pentru 2019”, acordat de European Best Destination. 

În București, cifrele oficiale arată că în 2018 au venit 1,2 milioane de străini, în creștere față de anii trecuți, dar tot la mare distanță față de capitala vecină și prietenă. Mai exact, în capitala României au fost de 5,5 ori mai puțini vizitatori decât în Budapesta. 

Toate datele arată că turismul din Ungaria e pe val, în timp ce în România este acolo pe unde a fost tot timpul: în ușoară creștere, dar la mare distanță de potențial. 

Nu mi-am propus să fac o analiză a turismului românesc, vreau doar să fac o comparație între București și Budapesta pentru a vedea de ce există o diferență atât de mare între cele două orașe. Sigur, există multe motive care țin de istorie, de specificul diferit al celor două țări, dar sunt și foarte multe care au legătură cu prezentul. Să le luăm pe rând.

Budapesta se promovează mult mai bine decât Bucureștiul

 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă vrei să aduci străini în București este să-l promovezi corespunzător. Pune-te acum în pielea unui occidental care vrea să-și ia o săptămână de vacanță în Europa de Est și începe să caute informații. Dacă intră pe Lonely Planet, de exemplu, o să citească asta:

„Budapesta are ceva pentru toată lumea- de la istoria dramatică și arhitectura flamboiantă până la apele termale terapeutice și o viață de noapte care este nemaiîntâlnită în Europa de Est și Centrală”. 

Lonely Planet are un capitol și pentru București. Care începe exact așa: „deși primește uneori câte o lovitură dură, este în realitate dinamic, energic și foarte distractiv Mulți călători petrec în capitala României o seară sau două, înainte de a pleca în Transilvania, dar nu e timp suficient pentru a vedea totul”. 

Eu înțeleg aici că Bucureștiul e mai degrabă un oraș de tranzit spre Transilvania decât o destinație de sine stătătoare. Plus, că are o problemă cu reputația. 

Acesta este doar un exemplu, dar unul relevant. Până la urmă a cui e vina dacă străinii nu te cunosc la adevărata ta valoare? 

Și Ungaria e țară cu probleme, cu un trecut comunist. Numai că anul trecut, vecinii noștri au investit 4,7 milioane de euro doar pentru a-și promova capitala, în timp ce românii au avut 2,9 milioane de euro pentru toată țara. 

Nu sunt puțini bani nici aceștia, dar dacă te uiți cu ce efecte s-au cheltuit, te iei cu mâinile de cap. O jurnalistă franceză care anul trecut a fost invitată la un Press Trip organizat de Ministerul Turismului din România a povestit momentele penibile prin care au trecut invitații străini din cauza organizatorilor. Decât să inviți jurnaliști străini la tine acasă și să faci numai gafe în serie, mai bine îți vezi de treabă.

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.