FB Promo
5 sate fermecatoare din Romania pe care sa le descoperi in vacanta
Vizite: 1819
5 iulie 2020
Satul Sarichioi, Dobrogea
Satul Sarichioi, Dobrogea
Foto: Satul Sarichioi, Dobrogea
Share |

Turismul rural capătă din ce în ce mai mult sens în lumea pe care o trăim astăzi. Confundându-se pe alocuri cu ecoturismul, ba considerate chiar o ramură a acestuia, călătoriile prin sate, în sunet nestingherit de codru, la mal pustiu de apă, în compania oamenilor pentru care viața nu a fost niciodată o cursă și cu liniuțe cât mai goale la semnalul telefonului, toate acestea ispitesc din ce în ce mai mulți oameni, relateaza Hotnews

Turismul rural vine ca răspuns firesc la sufocarea citadină, la ritmul de viață accelerat până la demență, la setea nevrotică (imposibil de satisfăcut) de notificări marcate cu roșu pe ecrane luminoase.

Norocul face să existe pe teritoriul României sate cu duiumul, multe dintre ele unice prin prisma peisajelor, a tradițiilor, a zestrei multiculturale. Satele, cu cât mai autentice, mai nebătute de picior turistic, cu un trai cât mai nealterat de civilizație, devin destinații tot mai căutate. Și nu doar pentru respiro-ul pe care-l oferă celui crescut printre claxoane, ci și pentru că oferă șansa de conectare: conectare la natură, la sine, la greierii care noaptea îi dau înainte cu pălăvrăgeala, dar și la comunitatea locală.

Cu acestea în minte, am ales cinci astfel de sate prea puțin cunoscute de pe întinsul României pe care ai putea să le cunoști vara aceasta.

Satul Sarichioi, Dobrogea

Această așezare lipoveană de pe malul lacului Razim oferă găzduire pentru mai puțin trei mii de suflete. Își trage rădăcinile din conflictul ortodox rusesc al secolului XVII, care i-a determinat pe mulți ruși lipoveni să pornească în lume și să-și caute locuri mai prielnice unde să se stabilească și să practice creștinismul conform riturilor vechi.

Letea, Delta Dunării

Sat de deltă prin excelență, Letea este cunoscut drept cea mai bine întreținută așezare de pe întinsul acestui pământ veșnic nou al României: Delta Dunării. Casele ridicate din lemn, chirpici și stuf și vopsite în culori vii, tradiționale, inconfundabile pentru această bucată de țară, adăpostesc nu mai mult de patru sute de suflete a căror principală ocupație este pescuitul.

Bârsana, Maramureș

Frumoasă cum numai satele maramureșene știu să se înfățișeze ochiului turistic, Bârsana și-a văzut în ultimii ani popularitatea atingând cote, deși nesperate, justificate întru totul.

Cireașa de pe tortul unei vacanțe petrecute în acest sat este, fără îndoială, mănăstirea ce-i poartă numele, una dintre cele mai frumoase din Maramureș, o zonă care știe oricum una-alta despre bisericile de lemn. În inima depresiunii Maramureșului, Wi-Fi-ul nu-și are locul, iar anunțul „batery low” de pe ecrane încetează să mai sperie și să-nfioare.

Dubova, Cazanele Dunării, Mehedinți

e poți să faci la malul Dunării, acolo unde fluviul se strecoară printre Munții Almăjului? Poți admira trecerea lui colosală, urmele pe care le-a săpat cu răbdare și constanță în roca neputincioasă, îți poți imagina cum arăta locul acum câteva milioane de ani, poți face plajă sub soarele de iulie… august.

Traseul până în vârf durează în jur de două ore și promite priveliști amețitoare peste Cazanele Mari și Golful Dubova.

Cazare: începând de la 90 de lei/ noapte camera dublă (pensiune cotată cu 9,1 pe Booking.com)

 

Runcuri, Munții Apuseni

Acest cătun așezat pe platoul cu același nume nu adăpostește mai mult de o mână de case înghețate în timp, fânețe răsfirate pe coline apusene, tradiții și stiluri de viață care și-ar putea prea bine găsi loc printre paginile lui Petre Ispirescu. În plus (mare plus), șansa ca vreunul dintre cunoscuții tăi să se fi bucurat de cerul înstelat de aici, de poveștile localnicilor sau de tablourile agriculturii străvechi în cea mai autentică formă a sa este.... infimă.

„Tradițional Casa” este locul care oferă găzduire în acest colț de lume ocolit cu brio de tumultul lumii moderne și spune, totodată, una dintre poveștile antreprenoriale autohtone care fac inima să dea tumbe de mândrie națională. După ce a petrecut două decenii în Franța, fondatorul acestui complex a decis să se întoarcă și să cumpere case vechi pe care să le recondiționeze, închiriindu-le călătoriilor și contribuind hotărâtor la dezvoltarea turistică a zonei.

Cazare „Tradițional Casa”: de la 150 lei/ noapte camera dublă


Sursa: HotNews
Foto: Mircea-Bezergheanu via Facebook
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.