FB Promo
Ungaria a inregistrat cea mai mare inflatie din ultimii 24 de ani desi preturile continua sa fie plafonate
Vizite: 481
15 august 2022
Ungaria a inregistrat cea mai mare inflatie din ultimii 24 de ani desi preturile continua sa fie plafonate
Ungaria a inregistrat cea mai mare inflatie din ultimii 24 de ani desi preturile continua sa fie plafonate
Share |

Prețurile de consum în Ungaria și-au continuat creșterea în luna iulie, atingând cel mai ridicat nivel de după 1998 deși banca centrală de la Budapesta a adoptat deja cea mai mare majorare a dobânzii de referință din Uniunea Europeană, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Datele oficiale publicate marți de Institutul național de statistică arată că prețurile de consum au înregistrat o creștere anuală de 13,7% în luna iulie, după un avans de 11,7% în luna iunie, în principal ca urmare a unei creșteri de 27% a prețurilor la alimente.

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a înregistrat o creștere și mai mare de 16,7%, ceea ce arată cât de extinse sunt presiunile inflaționiste în economie.

Banca Națională a Ungariei (NBH) a majorat dobânda de referință cu peste 800 de puncte de bază în acest an, inclusiv mai multe majorări cumulate de 200 de puncte de bază adoptate luna trecută, în condițiile în care decidenții se străduiesc să țină sub control inflația și să sprijine forintul.

Moneda ungară este a treia cea mai slabă performantă monedă emergentă de la invazia rusească din Ucraina, cu o depreciere de peste 8% în raport cu moneda euro.

 

Inflație ridicată în Ungaria deși prețurile la alimente continuă să fie plafonate

„Banca centrală nu are altă alegere decât să continue ciclul de majorare a dobânzilor cu pași decisivi”, a spus Mariann Trippon, economistă la CIB Bank în Budapesta. Aceasta prognozează că dobânda de bază a NBH va ajunge la 13% la finele anului, de la 10,75% în prezent.

Analiștii sunt de părere că atunci când este vorba de prețuri, ce este mai rău abia acum urmează.

 

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.