FB Promo
Theresa May va demisiona oficial vineri din functia de lider al Partidului Conservator si, implicit, din cea de prim-ministru
Vizite: 614
7 iunie 2019
Theresa May va demisiona oficial vineri din functia de lider al Partidului Conservator si, implicit, din cea de prim-ministru
Theresa May va demisiona oficial vineri din functia de lider al Partidului Conservator si, implicit, din cea de prim-ministru
Share |

Theresa May va demisiona oficial vineri din funcția de lider al Partidului Conservator și, implicit, din cea de prim-ministru, ca urmare a eșecului ei de a convinge Camera Comunelor să accepte acordul privind Brexitul pe care l-a convenit cu Bruxelles-ul, ceea ce a condus la amânarea retragerii Regatului Unit din UE până pe 31 octombrie, relatează Agerpres

Ea va rămâne în funcție până la alegerea succesorului său, așteptată în a doua parte a lunii iulie, după cum a anunțat Partidul Conservator săptămâna aceasta.

Demisia Theresei May nu presupune declanșarea unor alegeri legislative anticipate. Viitorul premier și lider al Partidului Conservator britanic va fi ales prin vot de membrii acestei formațiuni.

Până în prezent 11 politicieni conservatori au anunțat că intră în cursa pentru succesiunea ei la conducerea Partidului Conservator și a guvernului, o competiție care poate aduce în fruntea guvernului un șef de guvern care să dorească o ruptură mai clară de Uniunea Europeană, consemnează agenția Reuters. Întregul proces va fi supervizat de grupul parlamentar conservator, reunit în așa-numitul ''Comitet 1922''.

NOMINALIZAREA CANDIDAȚILOR

Fiecare candidat trebuie să fie deputat conservator și are nevoie de sprijinul a cel puțin opt deputați conservatori. Comitetul 1922 a decis să mărească acest număr de susțineri față de cel din procesele anterioare de alegere a premierului și șefului partidului, pentru a elimina din start candidații slabi și cu șanse foarte mici.

Un apel pentru depunerea candidaturilor va fi anunțat odată ce May își depune demisia. Candidaturile vor fi apoi înregistrate formal pe 10 iunie, între orele 09:00 GMT și 16:00 GMT.

VOTUL PARLAMENTARILOR CONSERVATORI

Începând cu 13 iunie parlamentarii conservatori se pronunță în mai multe runde de voturi secrete până când în cursă mai rămân doar doi candidați. Ei pot desemna un coleg să le depună votul dacă nu pot fi prezenți.

Votarea se desfășoară într-o sală a parlamentului, care va fi amenajată cu cabine de vot. Pentru fiecare rundă de vot vor fi pregătite buletine de altă culoare, iar urna va fi o cutie metalică.

Prima rudă se va desfășura pe 13 iunie, între orele 09:00 GMT și 11:00 GMT, cu anunțarea rezultatelor în jur de 12:00 GMT. Candidații care primesc de la 16 voturi în jos sunt eliminați. Dacă toți candidații obțin mai mult de 16 voturi, cel care a primit cele mai puține voturi este eliminat.

A doua rundă va fi pe 18 iunie, între orele 14:00 GMT și 16:00 GMT, rezultatele fiind așteptate în jurul orei 17:00 GMT. De data aceasta vor fi eliminați cei care obțin până la 32 de voturi inclusiv. Dacă toți candidații primesc peste 32 de voturi, acela cu cele mai puține voturi va fi eliminat.

Alte voturi sunt prevăzute pentru 19 iunie, între orele 14:00 GMT și 16:00 GMT, apoi pe 20 iunie, între 09:00 GMT și 11:00 GMT. Procesul va continua în acest mod până când rămân în cursă doar doi candidați, așadar se vor desfășura noi runde de vot dacă este nevoie.

Comitetul 1922 va găzdui în parlament două reuniuni electorale ale candidaților cu ceilalți parlamentari conservatori, prima pe 11 și 12 iunie, înaintea primei runde de vot, iar a doua pe 17 iunie.

VOTUL MEMBRILOR DE PARTID

În această etapă, celor aproximativ 160.000 de membrii ai Partidului Conservator le revine sarcina de a departaja cei doi finaliști, după o campanie dusă la nivel național, votul lor fiind trimis prin corespondență. Partidul a anunțat că dorește ca această ultimă etapă a alegerii viitorului premier să se încheie în săptămâna care începe cu 22 iulie. Prima reuniune de campanie este prevăzută să se desfășoare pe 22 iunie.

În tot acest timp, Theresa May va fi premier interimar, ea promițând în discursul în care și-a anunțat demisia că nu va părăsi acest post și nici pe cel de președinte al Partidului Conservator până când nu este desemnat succesorul ei.

 

Sursa: Agerpres
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.