FB Promo
Peste 200 de morti si sute de raniti, dupa mai multe explozii la biserici si hoteluri in Sri Lanka
Vizite: 595
21 aprilie 2019
Peste 200 de morti si sute de raniti, dupa mai multe explozii la biserici si hoteluri in Sri Lanka
Peste 200 de morti si sute de raniti, dupa mai multe explozii la biserici si hoteluri in Sri Lanka
Share |

Mai multe explozii au lovit, în duminica Paștelui catolic, biserici și hoteluri din Sri Lanka, au confirmat surse din poliție. Peste 200 de oameni au murit, potrivit AFP. De asemenea, nu mai puțin de 450 au fost răniți, potrivit ultimului bilanț citat de Reuters. Este cel mai sângeros atac după o perioadă de acalmie care a urmat războiului civil de acum 10 ani. Șapte persoane au fost arestate în legătură cu atacurile, după un raid al poliției, relateaza HotNews.

UPDATE 19:15 Autoritățile din SUA au anunțat că „mai mulți cetățeni americani” sunt printre victimele atacurilor. 

UPDATE 18.37: Cinci britanici se află printre cele peste 200 de persoane decedate în atacurile cu bombă
 

UPDATE 16.05: Patriarhul Daniel a lansat un apel la rugăciune pentru victimele atacurilor teroriste din Sri Lanka, de duminică.

 

Papa Francisc a condamnat vehement atentatele comise duminică în Sri Lanka, exprimând, cu ocazia Paștelui catolic, solidaritate cu membrii comunității creștine din această țară.

 

UPDATE 15.08: Bilanțul deceselor în Sri Lanla a crescut la 207, iar numărul persoanelor rănite a ajuns la 450, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției, relatează Reuters. Polția ar fi arestat șapte persoane în timpul unui raid într-o casă din Colombo.

 

O persoană olandeză se află printre persoanele decedate în atacuri.

 

UPDATE 14.51: Premierul Viorica Dăncilă a condamnat, duminică, atentatele și atacurile sângeroase din Sri Lanka.

 

"Condamn cu fermitate atentatele și atacurile sângeroase comise împotriva comunității creștine din Sri Lanka. Sărbătoarea Sfântă a Paștelui catolic a fost umbrită de această veste cutremurătoare. Sunt alături de poporul din Sri Lanka, de familiile îndoliate și le doresc însănătoșire grabnică victimelor aflate în suferință", se arată în mesajul transmis de premierul Dăncilă.

 

UPDATE 14.37: Președintele SUA, Donald Trump a transmis pe Twitter: "Condoleanțe sincere din partea oamenilor din Statele Unite către oamenii din Sri Lanka privind atacurile oribile teroriste asupra bisericilor și hotelurilor... Suntem pregătiți să vă ajutăm!"

 

"Tristețe profundă după atacurile teroriste asupra bisericilor și hotelurilor din Sri Lanka. Condamnăm cu tărie aceste acte dureroase. Toată solidaritatea noastră cu poporul srilanc și gândurile noastre pentru toate rudele victimelor în această zi de Paște", a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Budismul este dominant în Sri Lanka, în jur de 70,2% din populație aparținând acestei religii, potrivit ultimului recensământ, citat de BBC News. Hindușii și musulmanii reprezintă 12,6%, respectiv 9,7% din populație. 

De asemenea, în Sri Lanka trăiesc în jur de 1.5 milioane de creștini, majoritatea romano-catolici. 

UPDATE 11:51: A șaptea explozie a avut loc în Dehiwela, în apropiere de capitală, relatează Reuters. 

UPDATE 10:55 Cel puțin 156 de oameni au murit, dintre care 35 sunt străini, potrivit ultimului bilanț citat de AFP.

UPDATE 10:17: Ultimul bilanț, potrivit Reuters, arată că cel puțin 138 de oameni au fost uciși în atacuri, iar nu mai puțin de 400 au fost răniți. 

Premierul Ranil Wickremesinghe a convocat o reuniune de urgență a consiliului de securitate.

UPDATE 10:00 Cel puțin 137 de persoane, între care 9 străini, au murit în exploziile care au avut loc la trei biserici și trei hoteluri, a anunțat o sursă polițienească, citată de AFP. 45 de morți sunt în capitala Colombo, 65 la Negombo, o localitate la nord de capitală, și 25 la Batticaloa, în estul țării. 

„Condam ferm aceste atacuri lașe. le cer sri-lankezilor să rămână uniți în aceste momente tragice”, a scris pe Twitter premierul Ranil Wickremesinghe.

UPDATE 09:59 Surse spitalicești, citate de AFP, susțin că bilanțul morților a crescut la 129. Surse din poliție au declarat, totodată, că cel puțin nouă străini se află printre victime.
 UPDATE 8:31: Un purtător de cuvânt al poliției informează că atacuri au avut loc la trei biserici și trei hoteluri, relatează Reuters. 

Hotelurile și una dintre biserici sunt situate în capitala Colombo. Cea de-a doua biserică lovită de explozii este situată în Negombo, la nord de capitală. 

Potrivit unei surse din poliție, echipa de intervenție a precizat că una dintre explozii a avut loc la biserica Sfântul Antoniu, din Colombo. Surse din conducerea hotelurilor au confirmat și ele incidentul, fără însă a da detalii. Spitalul național din Colombo a transmis că mai multe persoane au fost rănite și internate. 

Cel puțin 80 de peroane ar fi fost internate la un spital din capitala Colombo, potrivit unei surse citate de AFP, scrie BBC News. 
Biserica Sfântul Sebastian din Negombo a cerut ajutor pe Facebook și a publicat poze după explozie, în care se pot observa pete de sânge pe podea.

Sursa: HotNews
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.