FB Promo
Super-cetateanul european. Instrumente pentru o cetatenie activa
Vizite: 2181
10 februarie 2016
Super-cetateanul european. Instrumente pentru o cetatenie activa
Super-cetateanul european. Instrumente pentru o cetatenie activa
Share |

Pentru ca normele și legile Uniunii Europene să aibă un impact mare asupra vieții noastre cotidiene, este important de știut că procesul de luare a deciziilor publice în Uniunea Europeană trebuie să fie deschis și receptiv. Din acest motiv, instituțiile UE sunt obligate să “mențină un dialog deschis, transparent și constant” (Tratatul de la Lisabona Art. 11.2.) și să aibă “ample consultări ale părților interesate pentru a se asigura că acțiunile Uniunii sunt coerente și transparente” (tratatul de la Lisabona Art. 11.3).

De când Uniunea Europeană și-a propus să fie mai mult decât un alt organism interguvernamental, care, funcționând după modelul guvernelor naționale, să ia decizii în spatele ușilor închise, au fost prezentate diverse propuneri de instrumente participative și au fost introduse mecanisme practice pentru a face din cetățenia activă a UE și conceptul democrației participative la nivel transnațional mai mult decât o idee bună: practica de zi cu zi. Deci, atunci când dorești să te implici ca cetățean al UE și să aduci la nivelul transnațional propria idee / preocupare / propunere, te rugăm să evaluezi cu atenție instrumentele participative disponibile. Iată care sunt cele mai importante, la această dată:

  • Plângere adresată Ombudsmanului
  • Consiliere legală SOLVIT
  • Drepturile consumatorilor
  • Interacțiune social media
  • Educație, muncă și voluntariat
  • Acțiune indirectă
  • Consultare publică
  • Petiție adresată Parlamentului European
  • Inițiativa cetățenească europeană

Pentru detalii, accesează pagina Europe Direct Timisoara

Sursa: Europe Direct Timisoara - Fundatia Student Plus

Autor: MC
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.