FB Promo
Presedintele Jean-Claude Juncker si Comisarul Corina Cretu in dialog cu cetatenii: viitorul Romaniei este in UE
Vizite: 1726
16 mai 2017
Presedintele Jean-Claude Juncker si Comisarul Corina Cretu in dialog cu cetatenii: viitorul Romaniei este in UE
Presedintele Jean-Claude Juncker si Comisarul Corina Cretu in dialog cu cetatenii: viitorul Romaniei este in UE
Share |

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, s-a aflat pe 11 mai într-o vizită oficială în România, la finalul căreia a susținut un dialog cu cetățenii. Alături de președintele Comisiei Europene, la discuțiile privind viitorul Uniunii Europene a participat și comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.  Dezbaterea a fost moderată de directorul Calea Europeană, Dan Cărbunaru. Evenimentul a avut loc în data de 11 mai 2017, între orele 16:30 – 18:00, la Muzeul Național de Artă al României (sala Auditorium, intrarea din strada Știrbei Vodă) și a fost transmis în format LIVE de Calea Europeană.

Pe parcursul evenimentului, s-au discutat teme de actualitate de pe agenda Uniunii Europene și a României, accentul fiind pus pe Cartea albă privind viitorul Europei și marcarea celor 10 ani de la aderarea României la UE. "E o greșeală că Marea Britanie iese din UE, dar nu știu care este motivul ieșirii lor; nu pot fi mai puternici în afara UE; britanicii vor vedea la autopsie că nu a meritat; Peste câțiva ani niciunul dintre statele membre UE nu va mai face parte din G7 ceea ce înseamnă că ne diminuăm din importanță la nivel global; noi pierdem din populație, pierdem influență politică; cred că există și motive domestice; am cunoscut doi distrugători: Mihail Gorbaciov și prietenul meu, David Cameron, care a distrus Marea Britanie.”

Președintele Juncker a afirmat că au existat greșeli și din partea Comisiei Europene, dar a adăugat că a cunoscut două mari distrugeri în viața sa: distrugerea URSS de către Gorbaciov și faptul că David Cameron a supus riscului națiunea britanică. 

El a subliniat totodată că CE este preocupată de reducerea birocrației. "Am retras 400 de legi. Lansăm 20 de acte legislative pe an, iar Comisia precedentă - 120. Încercăm să luăm măsuri importante pe chestiuni importante și decizii mai puțin importante, pe chestiuni mai puțin importante. Unii spun că încercăm să reglementăm totul și, mai ales, viețile cetățenilor. Punem un accent special pe imigrație", a precizat Jean-Claude Juncker. Pentru România, cu care ”are o poveste de dragoste”, președintele Juncker și-a arătat admirația pentru curajul ”românesc”de gândi și acționa, dar și un îndemn pentru a învăța mai bine cum să absoarbă fondurile europene, reducând diferențele în dezvoltarea regiunilor acumulate de-a lungul istoriei. Președinte Juncker despre tânăra generație: ”Faptul că mulți tineri români pleacă din țară este regretabil; România are nevoie de acești tineri; înțeleg nevoia acestora de a pleca, tinerii contribuie la reputația țării deoarece fac țării lor o imagine onorabilă, dar în momentul în care condițiile materiale se vor îmbunătăți trebuie să se întoarcă pentru că locul loc este aici; cu ajutorul lor România va ajunge să aibă același nivel de trai precum în alte state”

Comisarul Corina Crețu a subliniat importanța dialogurilor Comisiei Europene cu cetățenii - un model ce ar trebui preluat și de societatea românească, precum și nevoia de a îmbunătăți comunicarea pe teme europene, atât pentru a preveni răspândirea știrilor false, cât și pentru a conștientiza societatea românească cu privire la multiplele beneficii ale aderării la Uniunea Europeană. 

Textul integral al Dialogului poate fi accesat pe site-ul Calea Europeană Următorul dialog al Comisiei Europene cu cetățenii români va avea loc pe data de 17 mai, la Cluj-Napoca.  Invitat: Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics. Citește mai mult pe pagina evenimentului

 

Sursa: Europe Direct Timisoara

Autor: EDIC
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.