FB Promo
EUDialogues | UE se confrunta cu o criza de identitate, a afirmat comisarul Tibor Navracsics la Cluj-Napoca
Vizite: 1461
18 mai 2017
EUDialogues | UE se confrunta cu o criza de identitate, a afirmat comisarul Tibor Navracsics la Cluj-Napoca
EUDialogues | UE se confrunta cu o criza de identitate, a afirmat comisarul Tibor Navracsics la Cluj-Napoca
Share |

 La doar câteva zile după dialogul de la București, care i-a pus față în față pe Președintele CE, Jean-Claude Juncker și Comisarul Corina Crețu cu cetățenii români, miercuri 17 mai, la Cluj-Napoca, tinerii clujeni au avut ocazia să-i pună întrebări Comisarului european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics.

În orașul transilvănean, care, în 2015,  a purtat cu onoare titlul de Capitală Europeană a Tineretului și are o viață culturală efervescentă, Comisarul european Tibor Navracsics a declarat că instituția la care lucrează încearcă să ducă la bun sfârșit integrarea culturală a tuturor cetățenilor Uniunii Europene, explicând că programe pentru tineri, așa cum este Erasmus, pot ajuta în acest proces. Între soluțiile propuse de CE, se află programul Erasmus +, care susține schimburile culturale și dezvoltarea unui învățământ care facilitează integrarea tuturor categoriilor expuse riscului de excluziune și achiziția de competențe inter-culturale.

"La suprafață, ne confuntăm cu o criză economică în UE, dar, dincolo de această problemă, avem o criză de identitate. Cumva, am devenit victime ale succesului pe care tradițiile europene îl au. Trebuie să dezvoltăm o versiune de identitate europeană, iar identitatea europeană trebuie să completeze identitatea națională, nu să o înlocuiască. Trebuie să facem programul Erasmus accesibil și tinerilor care provin din regiuni mai puțin dezvoltate ale UE", a afirmat Navracsics.

La acest dialog cu tinerii clujeni a participat și prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, care s-a arătat îngrijorat de tendința de separare dintre clasa politică și generația tânără. ”Tinerii devin sceptici atunci când simt că se închide o ușă, iar mesajele politicienilor de astăzi le dau impresia că sunt împinși spre trecut, nu spre viitor.”

Diplomația culturală incurajează dialogul și schimbul de idei, făcând posibilă valorificarea contribuțiilor din partea diferitelor culturi ale Europei, atunci când fiecare este respectată și pleacă de pe poziții egale. Pe de altă parte, dezvoltarea competențelor antreprenoriale și crearea contextului favorabil pentru implicarea tinerilor în crearea de noi intreprinderi reprezintă o prioritate pentru UE, a mai afirmat comisarul european.

Dialogul de la Cluj-Napoca a fost transmis LIVE pe pagina de facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Participarea cetățenilor la aceste dialoguri este deschisă tuturor cetățenilor, în urma încrierii online (conform procedurilor anunțate), dar ea poate fi realizată și prin mijlocele social media. Întrebările pot fi adresate prin intermediul Twitter și Facebook, utilizând #EUdialogues și #FutureOfEurope. Vă invităm, deci, să stați aproape de următoarele dialoguri ale CE cu cetățenii. 

Sursa: Europe Direct Timisoara

Autor: EDIC
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.