Google va lansa și în România, în luna octombrie 2020, Youtube Select, un mod mai eficient de plasare a reclamelor în videoclipuri. Statisticile de consum video din 2020 arată că utilizatorii petrec tot mai multe ore pe Youtube și urmăresc videoclipurile mai mult pe televizoare decât pe desktop-uri, descrie HotNews.
Telefonul mobil rămâne însă principalul dispozitiv de pe care majoritatea utilizatorilor români accesează conținut video pe Youtube, spune Florin Pravai, Head of Domestic Market la Google România.
În interviul acordat StartupCafe.ro, Florin Pravai explică ce modificări au apărut în tendințele de consum video pe Youtube din acest an în România, spune ce canale performează intern dar și extern și anunță lansarea unui nou produs destinat agențiilor și creatorilor de conținut.
- 12 milioane de utilizatori intră lunar pe YouTub;
- 9 milioane se uită zilnic la videoclipuri;
- Utilizatorii petrec cu 25% mai mult timp pe Youtube, în comparație cu 2019;
- Canalele clasice de televiziune pierd teren în favoarea conținutului video de pe internet, mai ales la audiența tânără (18-35 ani);
- Cel mai folosit dispozitiv pentru urmărit video pe Youtube rămâne telefonul mobil;
- Televizorul a luat deja locul desktopului - care a coborât pe locul 3 în clasamentul dispozitivelor pentru vizionat video pe Youtube;
- În carantină utilizatorii au urmărit cel mai mult clipuri despre gătit și fitness, urmate de conținut medical, divertisment și știri.
Florin Pravai: În perioada de început a pandemiei, timpul petrecut pe internet a crescut accelerat. Pe YouTube, am văzut o creștere cu peste 50% raportată la perioada similară a anului trecut. Aceasta creștere s-a mai atenuat in ultimul timp, dar trendul se păstrează, iar utilizatorii petrec acum pe YouTube, în medie, cu peste 25% mai mult timp în comparație cu anul trecut.
Florin Pravai: Pe primele 2 locuri s-au situat, detașat, clipurile despre gătit și fitness. Romanii au gătit mai mult, dar au și avut grijă să facă sport, să nu ia kilograme în plus. Oamenii au urmărit cu interes crescut și conținut cu specific medical, divertisment sau știri.