FB Promo
Pretul petrolului a scazut la cel mai redus nivel din acest mileniu
Vizite: 1962
21 aprilie 2020
Pretul petrolului a scazut la cel mai redus nivel din acest mileniu
Pretul petrolului a scazut la cel mai redus nivel din acest mileniu
Share |

Prețul petrolului din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol s-a depreciat luni până la 14,19 dolari pe baril, respectiv cu 21,9% (3,98 dolari) mai puțin față de ziua anterioară și cea mai redusă valoare din acest mileniu, a anunțat marți OPEC, relateaza Digi24.

Barilul de petrol folosit drept referință de OPEC nu s-a mai vândut la un preț atât de scăzut de la criza petrolieră din 1998/1999, provocată, ca și acum, de un exces de ofertă și o scădere a cererii mondiale, deși într-o măsură mai mică decât în prezent.

Comparativ cu valoarea sa maximă din acest an, de 70,87 dolari (pe 6 ianuarie), barilul OPEC a înregistrat o ieftinire de 80%.

Dar, mai mult decât atât, trebuie menționată prăbușirea istorică de 305% experimentată luni de petrolul intermediar Texas (WTI, de referință pentru America) în contractele futures cu furnizare în mai, care au avut termenul limită marți și au închis pe teren negativ, la - 37,63 dolari.

Asta înseamnă că vânzătorii plătesc în jur de 37,63 dolari/baril, pentru ca cineva să le ia excesul, în contextul temerilor că nu vor avea unde să-l depoziteze.

Mari volume excedentare de petrol amenință să depășească actuala capacitate de înmagazinare, toate acestea în contextul unei cereri în cădere liberă, cauzate de izolarea la domiciliu a milioane de persoane în toată lumea, pentru a frâna pandemia de coronavirus, relatează Agerpres.

Istorica reducere stabilită pe 12 aprilie de OPEC, Rusia și alte țări producătoare, de 9,7 milioane barili pe zi, nu doar că vine prea târziu - deoarece va intra în vigoare în mai - dar investitorii o consideră insuficientă, față de cele 26 milioane barili pe zi cu cât estimează Agenția Internațională pentru Energie că va scădea consumul de petrol în acest trimestru.

Speranța este pusă acum în controlul pandemiei în circa 190 de țări și în revenirea treptată a economiei, în special în China, unde a început criza acum trei luni.

Reflectarea acestei perspective precaute se vede în recuperarea prețului pentru WTI în contractele futures cu furnizare în iunie, care a urcat cu 4,8%, până la 21,39 dolari/baril, în tranzacțiile anterioare deschiderii formale a bursei din New York, conform datelor de piață culese de EFE.

Totuși, tendința de scădere persistă la Londra, unde cotația petrolului Brent cu furnizare în iunie s-a redus marți cu 21,7%. Petrolul de referință în Europa era cotat, la 9:30 GMT, la International Exchange Futures, la 20,02 dolari, față de 25,58 dolari la închiderea de luni.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.