FB Promo
Ne apropiem de o recesiune mai rea decat cea din 2008
Vizite: 756
1 noiembrie 2019
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR
Foto: Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR
Share |

Un oficial BNR avertizează că ne apropiem de o recesiune și mai rea decât cea din 2008. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naționale, spune, potrivit Profit.ro, că în 2019 România cheltuie cu salariile și asistența socială 95% din venituri, iar aceste cheltuieli sunt mai mari decât în boom-ul precedent, ceea ce duce la o înrăutățire a situației bugetului, relateaza Digi24.

România a trecut printr-o recesiune severă în 2009 și 2010, după care a început o ajustare bugetară severă, inclusiv cu tăieri de salarii în sectorul bugetar.

Lucian Croitoru își bazează afirmația pe un indicator care măsoară dobânzile titlurilor de stat. Lucian Croitoru spune că evoluția acestor randamente s-a inversat, adică piața cere dobânzi mai mari pentru titlurile de stat pe termen scurt decât pentru cele pe termen lung, deși în mod firesc, împrumuturile pe termen lung ar trebui să aibă câștiguri mai mari. Iar din 1961 și până în prezent, când a mai apărut o astfel de situație, în cel mult 22 de luni a venit și recesiunea.

Consilierul guvernatorului BNR este de părere că dacă economia Statelor Unite va fi afectată, în mod sigur vom avea și noi de suferit. Asta, în condițiile în care situația bugetară nu este una tocmai roz.

După primele 9 luni ale anului avem un deficit bugetar de 2,62 la sută din Produsul Intern Brut. Însă, dacă deficitul crește în același ritm ca în septembrie, vom depăși ținta impusă de Uniunea Europeană, ba chiar vom ajunge aproape de 4 la sută din PIB.

Și mai grav este că ponderea cheltuielilor fixe, adică cele care nu pot fi reduse prea ușor, este foarte mare. Spre exemplu, cheltuielile statului cu pensiile și cu dobânzile pentru împrumuturile făcute depășesc 40 la sută din totalul încasărilor. Iar dacă adăugăm și cheltuielile cu salariile bugetarilor, acestea ajung la 74 la sută din venituri.

Asta înseamnă că, în situația unei crize, Guvernul nu va putea să ajute economia prin reduceri de taxe, de exemplu. Ba din contră, ar putea fi chiar nevoit să majoreze taxele, ceea ce va îngropa și mai mult afacerile și, implicit, va adânci criza.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.