FB Promo
Amazon a devenit cel mai valoros brand din lume | A depasit chiar Apple si Google
Vizite: 940
30 aprilie 2018
Amazon a devenit cel mai valoros brand din lume | A depasit chiar Apple si Google
Amazon a devenit cel mai valoros brand din lume | A depasit chiar Apple si Google
Share |

Gigantul american Amazon a devenit cel mai valoros brand din lume. A depășit chiar Apple și Google. Însă ascensiunea sa este controversată. S-a ajutat mult de scheme fiscale pentru a crește. Unele facile și preferențiale, care nu i-au dat prea mari bătăi de cap lui Jeff Bezos, fondatorul companiei. Pur și simplu au fost speculate la maximum portițele legislative, relateaza Digi24.

 

Criticii sunt de părere că Amazon a ajuns cel mai mare retailer online din lume de pe urma aranjamente fiscale controversate și artificiale, scrie The Guardian. Ar fi contat mai mult decât strategiile de dezvoltare. Însă nu a fost nimic ilegal la mijloc, ceea ce i-a conferit avantaje competitive pe care un grup cu o prezență fizică pe piață nu le-ar fi avut niciodată.

Ulterior, compania americană a venit și pe piața europeană. Și-a implementat strategia în Luxemburg, care în încercarea de a atrage capital străin oferă mari facilități fiscale.  Amazon a ajuns pentru prima dată în Luxemburg în 2003, iar în câteva luni a obținut un acord confidențial cu autoritățile fiscale din țară. Ba chiar Jean Claude Juncker, actualul președinte al Comisiei Europene, s-a arătat dispus atunci (era premier al Luxemburgului) să ajute compania în cazul în care întâmpină vreo problemă.

 

Amazon a crescut atât de mult și atât de repede încât s-a văzut în situația în care oficialii europeni au început să acuze compania americană că încalcă legile concurenței prin înțelegeri secrete cu statul luxemburghez cu privire la scutiri de taxe.

În 2013, Amazon avea deja două sedii deschise în Luxemburg, care creșteau pe zi ce trecea. În timp ce autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au susținut că redevențele dintre cele două companii din ducat erau prea mari, autoritățile de reglementare americane erau de părere că sunt prea mici. Efectul a fost reducerea impozitelor Amazon-ului peste tot în lume. Un conflict care atunci i-a adus o bilă albă lui Jeff Bezos. Însă, odată ce compania crește, cresc și presiunile asupra ei.

Sursa: Digi24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.