FB Promo
Otoplastie pentru urechi clapauge sau decolate | Dr. Med. Vladislav Gyebnar
Vizite: 3367
17 decembrie 2017
Otoplastie pentru urechi clapauge sau decolate | Dr. Med. Vladislav Gyebnar
Otoplastie pentru urechi clapauge sau decolate | Dr. Med. Vladislav Gyebnar
Share |

Ce intelegem prin otoplastie?

Procedura chirurgicala numita otoplastie presupune atat corectia urechilor clapauge (decolate) cat si reconstructia urechii dupa traumatisme sau malformatii congenitale – vezi mai multe detalii despre reconstructie aici. Tot otoplastie se practica si in cazul urechilor cu lob despicat din cauza cerceilor grei sau posttraumatic – vezi aici mai multe detalii despre lobul urechii despicat. 

La om, urechea externa (portiunea vizibila, pavilionul auricular) are in primul rand rol estetic. Functional asigura captarea undelor sonore si concentrarea lor spre conductul auditiv. Este de fapt un complex cartilaginos fibroelastic, cu o inaltime de aproximativ 6 cm la omul adult.

Vezi video despre otoplastie:

Am urechi clapauge! Conteaza?

Urechile decolate (proeminente sau clapauge) pot fi sursa unor stari emoionale negative marcate si a unui stres psihosocial in toate etapele vietii. Acest impact negativ poate fi intens mai ales in perioada scolara. Ceea ce credem despre noi influenteaza in mod direct relatiile pe care le avem, nu doar cu ceilalti, ci in primul rand cu propria noastra persoana.

Ce sunt urechile clapauge?

Ca si definitie, urechile decolate sunt cele care, indiferent de marime, par “scoase in afara”, indepartate de cap, si dau aspect anormal de urechi mari – vezi pozele de mai jos. E important sa nu se confunde cu macrotia, care defineste o ureche de marime excesiva si care poate fi, la randul ei, inserata normal sau proeminenta.

Prin otoplastie se obtine apropierea urechilor de cap si armonizarea lor cu acesta.


Inainte de otoplastie:
otoplastie urechi clapauge

Dupa otoplastie:
Otoplastie timisoara urechi clapauge

La ce varsta se poate realiza operatia de otoplastie?

Nu exista o varsta ideala pentru a initia o corectare de urechi clapauge prin otoplastie.

Desigur prezenta unor urechi clapauge la un bebe si copii, ii determina pe parinti sa caute solutii pentru corectie.

Doar la varsta de 6 ani urechea atinge aproximativ 85% din dimensiunea maxima de la adult. Astfel ca aceasta procedura estetica se poate realiza dupa varsta de 5-6 ani.

Din experienta mea, la copii varsta potrivita pentru otoplastie este pe la 8 – 9 ani. Atunci copilul este destul de mare pentru a intelege necesitatea corectiei urechilor clapauge si nici nu a avut timp sa se instaleze stresul psihosocial provocat de acestea.

Exemplu de caz


Aspectul inainte de otoplastie:
Otoplastie inainte

Aspectul dupa otoplastie:
Otoplastie dupa

Considerente psiho-sociale in cazul pacientilor cu urechi clapauge

Este o provocare pentru cei cu un aspect nenatural al urechilor sa-si invinga teama si sa realizeze acest pas important in viata lor: solicitarea corectiei chirurgicale prin otoplastie cu scopul de a-si ameliora aspectul.

Disconfortul subiectiv in timpul operatiei este minim, iar postoperator reintegrarea psiho-sociala este rapida. Se constata redobandirea increderii in sine, aprecierea si valorizarea propriei persoane.

Tratamentul

Procedura incepe printr-o consultatie (vezi aici totul despre consultatie) in care voi analiza situatia urechilor dumneavostra. Consultatia si operatia se face in Timisoara la clinica privata – vezi clinica aici.

Corectia urechilor clapauge se face chirurgical. Interventia consta in remodelarea structurii cartilaginoase a pavilionului auricular pana la obtinerea unui aspect armonios.

Sfat  

Evitati diverse sfaturi si pareri neavizate, de pe tot felul de forum-uri.  

Spitalizarea, anestezia si durata interventiei

Interventia se poate efectua atat in regim de spitalizare de zi cat si cu internare. Internarea este necesara in anumite cazuri mai complexe sau la cerere. In situatia internarii de zi, pacientul petrece in clinica aproximativ 3 – 4 ore.

Operatia de otoplastie se efectueaza in majoritatea cazurilor in anestezie locala. La cerere se poate efectua si cu anestezie generala.

Dupa instalarea anesteziei, interventia dureaza aproximativ o ora si jumatate, maxim doua ore.

Poze cu exemple de cazuri cu otoplastie inainte si dupa procedura:

Ce se intampla dupa interventia chirurgicala? Recuperarea

Imediat dupa operatie veti primi o lista cu recomandari specifice.

Aspectul imediat dupa operatia de otoplastie este in hipercorectie, adica urechile sunt complet lipite de cap. In timp ele se relaxeaza usor.

Recuperarea este rapida, cu vindecarea primara definitivata in 7 zile.

O perioada de 4 saptamani e necesara purtarea bentitei, iar aspectul definitiv se instaleaza in cateva luni.

Bentita dupa otoplastie – contentia post-operatorie   

Purtarea unei bentite speciale de tenisman este necesara dupa interventie, deoarece protejeaza stabilitatea operatiei pana la vindecarea primara.

Recomand sa va cumparati bentita din timp. Modelul recomandat de mine se poate vedea in pozele de mai jos.


Masurarea bentitei:


Aspect bentita semiprofil


Aspect bentita profil

Pretul operatiei de otoplastie   

O operatie pentru urechi clapauge – otoplastie are un pret de 1200 euro. In cazuri speciale sau complexe acest pret poate sa varieze in functie de complexitate. Pretul exprimat in euro se achita in lei la cursul BNR din ziua operatiei.

Contraindicatii

Operatia de otoplastie nu are contraindicatii specifice.

Este interzisa folosirea aspirinei si derivatelor sale sau a altor medicamente hipocoagulante / anticoagulante (care intarzie coagularea si prelungesc sangerarea) cu 10 zile inainte de interventia chirurgicala. Aceste aspecte vor fi discutate cu ocazia consultatiei preoperatorii, cand veti informa medicul ce alte boli mai aveti si ce tratamente folositi.

Dr. Med. Vladislav Gyebnar

Sursa: Bestetic.ro

Autor: Dr. Med. Vladislav Gyebnar
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.