FB Promo
Romania, pentru prima data la sefia Consiliului UE | O presedintie care a produs emotii in Europa
Vizite: 839
7 iulie 2019
Romania, pentru prima data la sefia Consiliului UE | O presedintie care a produs emotii in Europa
Romania, pentru prima data la sefia Consiliului UE | O presedintie care a produs emotii in Europa
Share |

Anul acesta a fost prima oară când românii au condus negocierile între statele membre și cu Parlamentul European, pentru diferite legi care vor fi aplicate pe tot teritoriul UE, în avantajul cetățenilor. Mandatul României la președinția Consiliului Uniunii Europene s-a încheiat și este momentul să vedem ce rezultate a avut, relatează Digi 24.

O președinție care a produs emoții în Europa

Reușita președinției românești la Consiliul Uniunii Europene a fost puțin anticipată. Politicienii europeni se uitau cu îngrijorare cum România, țara care urma să conducă practic Europa de la 1 ianuarie 2019, se afundă în probleme politice interne, care pe deasupra mai afectau și statul de drept. De altfel, chiar după ce am preluat președinția, vizitele pe care oficialii europeni le făceau la București sau discuțiile pe care le aveau cu reprezentanții români la Bruxelles și Strasbourg, subliniau această gravă problemă.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: În aceste prime șase luni ale anului, cât timp s-a desfășurat președinția României la Consiliul UE, în plan intern, în România, au fost fricțiuni politice foarte mari. Cât de mult s-au reflectat aceste fricțiuni interne în munca depusă la Consiliu?

George Ciamba, ministrul pentru Afaceri Europene: Cred că asta a fost performanța, pentru că noi nu am afectat și modul în care am condus președinția și modul cum guvernul a văzut președinția și cum președinția a văzut președinția, a fost ca o zonă care să nu fie afectată de disputa internă și cred că acest lucru a fost foarte important, pentru că noi dacă am fi transferat orice fel de dispută internă, dispute interne care există în toate țările membre, acum să nu exagerăm, să nu credem că nu există în alte țări membre, sunt țări care au avut procese electorale în aceste 6 luni, să nu uităm Finlanda, Spania, urmează acum încă un set de alegeri în Danemarca, urmează Grecia, Austria, au fost alegerile pentru Parlamentul European care potențează automat o dezbatere politică, dar am reușit ca totuși printr-un acord între toată lumea, între toate instituțiile care trebuiau să-și aducă sprijinul la o președinție de succes și vorbesc aici și de miniștri, vorbesc și de ministere, să nu avem acest tip de dezbatere în interiorul Consiliului UE. Deci noi practic nu am exportat-o în niciun fel și rezultatul este că se vede în rezultate. N-am fi putut să avem astfel de rezultate dacă să zicem X sau Y sau Z ar fi devenit subiect de dispută politică internă. Ce am promis de la început am făcut, am zis că în fiecare ședință a Consiliului pentru Afaceri Generale pe care îl prezidez, o să avem o discuție legată de bugetul multianual, așa am făcut, cred că a fost un lucru foarte important.

Ce înseamnă o președinție de succes a Consiliului Uniunii Europene? În cel mai simplu mod putem spune că țara care conduce dezbate cu restul statelor membre până se ajunge la un acord asupra dosarelor europene aflate în lucru și să negocieze această înțelegere comună cu Parlamentul European, până când se ia o decizie finală și apare o lege. Dosarele pe care le negociază o președinție în exercițiu sunt fie preluate de la cei care au condus Consiliul anterior, fie sunt nou deschise. De reținut este conținutul acestora, făcut astfel încât să îmbunătățească viețile cetățenilor Uniunii Europene.

Sursa: Digi 24
Lasa un mesaj
Nume (obligatoriu)
Adresa ta de e-mail (aceasta nu va fi publicata)
Mesaj
Completeaza textul din imagine
Parteneri:
Centru de Limbi Moderne, cursuri si testare internationala, Servicii educationale de calitate. Proiecte sociale si programe de dezvoltare personala.
Language Center & Professional Training, Internet & Software Development Solutions, Multimedia Development, Audio & Video Production
INFOO Hosting, Register and Transfer Web Domain Names: .com .org .info .ro and more
Ofera informatii, consiliere, asistenta si raspunsuri la intrebari privind Uniunea Europeana in judetele Timis si Caras-Severin.
Centrul de Voluntariat Timisoara asigura comunitatii posibilitatea solutionarii problemelor prin intermediul voluntariatului.
YMCA Romania are ca scop dezvoltarea societatii contemporane prin formarea pozitiva a tinerilor, pentru consolidarea comunitatii.